Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Tentoonstelling

Jonge architectuur aan zee

Maritiem museum volgens architectuurstudenten
11.02 16.02 2014

In samenwerking met:

Met de steun van:

In academiejaar 2012-2013 hebben eerste master architectuurstudenten in de ateliers van Marc Felix, Filip Buysse en Dirk Coopman in Gent en Marc Macken in Brussel gewerkt aan een scheepvaartmuseum te Oostende. Een selectie van ontwerpen uit deze vier ateliers wordt als denkoefening voor de site ‘Stationschiereiland – Churchillkaai’ in tentoonstelling aan het brede publiek voorgesteld.

In academiejaar 2012-2013 hebben eerste master architectuurstudenten AAD van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven op campus Sint-Lucas Gent en Brussel gewerkt aan een scheepvaartmuseum te Oostende. Een selectie van ontwerpen uit deze vier ateliers wordt als denkoefening voor de site ‘Stationschiereiland – Churchillkaai’ aan het brede publiek voorgesteld.

Als we even naar de historiek van de site ‘stationschiereiland’ kijken, dan zien we dat naast de stationfunctie het schiereiland vroeger als inschepingsplaats voor passagiers, auto’s en vrachtwagens op carferries naar Dover dienst deed. Deze functie werd geschrapt na het verdwijnen van de RMT (Regie van Maritiem Transport) in 1987. Sindsdien doet het enkel dienst als parking en inscheping cruiseterminal. De NMBS plant in samenwerking met de Lijn een grootschalige uitbreiding van het station met nieuwe spooroverkappingen die naast treinen ook trams en bussen in één complex overdekken. Het complex zal tevens fietsenstallingen en parking omvatten en enkele kantoorvolumes. Op het aanpalend schiereiland was een PPS project voor wooncomplexen gepland. Dit project werd echter geschrapt.

De Stad Oostende opteert nu in het nieuw bestuursprogramma voor de bouw van een maritiem museum: een scheepvaartmuseum als toeristisch all-weather aanbod. Scheepvaartmusea zijn overal ter wereld grote publiektrekkers die zowel volwassenen als kinderen aanspreken en zowel geschiedenis, kunst, techniek, wetenschap als avontuur en sport als invalshoek hebben. Het maritiem museum kan in het Montgomerydok aangevuld worden met aangemeerde historische schepen die te bezoeken zijn. Ook de Ijslandvaart Amandine kan vlakbij worden bezocht. De studenten waren vrij de keuze van de locatie op het schiereiland te bepalen. Als randvoorwaarden werd gesteld het Stationcomplex, het Amandine(schip) en het loodswezen (op het uiteinde) te behouden.

In deze tentoonstelling ziet u het werk van 19 groepen studenten die via heel diverse invalshoeken een Maritiem Museum in de nabijheid van het station integreren.

Docenten architectuur: Dirk Coopman, Filip Buysse, Marc Felix, Marc Macken
Docenten bouwtechniek: Rudy Debacker, Dirk Jaspaert, Michiel Langerock, Patrick Lints
coördinator: Sandy Debruyker