Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Misc.

Day of the Architecture 2007

Film "Occupation des sols" by Marie-Françoise Plissart + Bike Ride
Sunday
14.10 2007
8000 Brugge
Belgium

In collaboration with:

The tour takes you to a number of contemporary interventions on or near the city fortifications and then goes in search of notable buildings and homes in the suburbs with a contemporary and/or modernist perspective.

Filmvoorstelling

Occupation des sols een film van Marie-Françoise Plissart

Doorlopend: Concertgebouw, ‘t Zand, 8000 Brugge

Hoewel de titel van deze documentaire uit 2002 in een eerste plaats verwijst naar het Franse stedebouwkundige document uit 1967 Plan d’occupation des sols of POS dat in 2000 werd vervangen door het Plan Local d’Urbanisme of PLU, ervaart de kijker het thema na het zien van deze kortfilm van 26 minuten inderdaad meer als een zwaarmoedige ‘bezetting’ dan als een vast omschreven en gestandaardiseerde term. Marie-Françoise Plissart filmde Brussel op de manier waarop ze ook als fotografe bekendheid verwierf: vanaf wolkenkrabbers, vanuit een bijna loodrecht vogel-perspectief. Ze filmt de stad, maar ook de stedelijkheid, het leven, de ruimte en de hoop, de plekken en de drijfveren. Jeu de boules, een (gebeds-)doek in het grasveld van het park, een hemeltergend gebouw. Of: spel, hoop, leven. Maar ook: kilo-meterslange asfaltlinten en gecamoufleerde tanks. Of: overweldigend verkeer en versplinterende oorlog. Zo bezetten we de aarde, onze grond. Vanop een grote afstand brengt ze de kijker tegelijk dichter bij de werkelijkheid. Haar kijk op de bezetting van de aarde – subtiel en radicaal – doet elkeen stilstaan bij stedelijkheid en meer bepaald stedebouw.

Fietstocht

Brugge modern in de rand

Vertrekplaats: Paviljoen Toyo Ito, Burg, 8000 Brugge
Start: 13u30
Duur: 3 uur

De fietstocht brengt je naar een aantal hedendaagse ingrepen aan of dichtbij de Brugse vesten en gaat daarna op zoek naar opmerkelijke gebouwen en woningen in Sint Andries en Sint Michiels met een hedendaagse en/of modernistische invalshoek.Op de Brugse vestingen zien we o.a. het kanaaleilend van WEST 8, de Coupurebrug CONZETT, het gerechtsgebouw, een aantal sociale woningbouwprojecten en kleine verkavelingen in de binnenstad. ‘Extra Muros’ ontdekken we de omgeving Dampoort met de oude mouterij Huys (BUROII) en het Zuidervaartje (Govaert en Vanhoutte), dan naar het Stubbekwartier en de Kolenkaai met de Nieuwe Molens (Atelier 4), 44e FOS (Govaert en Vanhoutte), de Interbrugse Maatschappij Huisvesting (architect Vanlangenhove). In Sint Andries gaan we langs de gevangenis (Axel Gysaert), het gebouw van de Vlaamse gemeenschap (BUROII), de Magdalenazaal (architect Decoster), het Bacob gebouw (Beel architecten), en eventueel langs een aantal interessante private woningen in de buurt. In Sint Michiels bezoeken we een appartementsgebouw (Govaert en Vanhoutte), een woning in de Rijselstraat (Gino Debruyne), een woning van Huib Hoste, en uiteindelijk het Station van Brugge.Het is meer een architecturaal-stedebouwkundige rondrit waarbij wij graag uitleg geven over wat er in Brugge gebeurt, de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan en de eigenheid van Brugge in vergelijking met andere steden.