Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Enric Miralles & Oscar Tusquets (ES)

Own work
Saturday
25.11 1995
16:00
Designcentrum Quattro Sisterco

They actually have nothing in common with each other, but both use the drawing as an engine of thier creative design process.

Architecten Enric Miralles & Oscar Tusquets uit Barcelona in een dubbel tentoonstelling. Hun werk wordt ingeleid door Marc Dubois (docent St. Lucas Gent en architektuurpublicist) waarna ze hun werk op een originele manier (zo werd ons gemeld) zelf toelichten (in het Engels en het Frans).

Miralles en Tusquets zijn twee architekten uit Barcelona met een zeer verscheiden oeuvre. In de dubbel tentoonstelling wordt hun werk samen, en door elkaar, gepresenteerd. Ze hebben met elkaar eigenlijk niets gemeen, maar beiden hanteren het tekenen als motor van een kreatief ontwerpproces. Een aspekt waaraan de tentoonstelling ruim aandacht besteedt. Hun werk is hier minder gekend. Het wordt dus een wellicht verrassende konfrontatie met zéér diverse uitingen van een Catalaanse architektuurkultuur.

ENRIC MIRALLES (°1954)
Miralles, architektuur-professor in Barcelona en Frankfurt, heeft een soort vlugge, spontane kalligrafische manier van tekenend denken ontwikkeld. Een soort van kriebeltekeningen, snelle notities, die in een later stadium in computergrafiek worden omgezet. Zijn ontwerpmetode lijkt op een associatieve kettingreaktie waarin hij als een architekturale Don Quichotte de grenzen van architektuur voortdurend verlegt.
Zijn werk, of het nu een tafel is die zich uitklapbaar als landschappelijke huisraad presenteert, of een losgeslagen stedelijke pergola-konstruktie … of een intens landschappelijk kerkhof, … of een dynamisch sportcentrum … of treinstationstrukturen, heeft iets vreemds als men er voor het eerst mee gekonfronteerd wordt.
Het draagt een soort euforie van vrijheid, een dekonstruktivistische ongeremdheid die van architektuur een uitbundig feest maakt.

Oscar TUSQUETS (°1941)
Tusquets’ renovatie van de ‘Palau de la musica’ in Barcelona is bekend bij archipel-reizigers van onze Barcelona reis in 1991.
Het historische ‘palau’ (men zal zich de steigerende paarden uit het plafond in de muziekzaal herinneren) werd door Tusquets zeer subtiel uitgebreid en van een elegante beglaasde inkomfoyer voorzien.
Ook Tusquets denkt al tekenend. Het tekenproces is bij hem echter zeer precies, analyserend, waarbij funkties geometrisch en nauwgezet in hun site ingepast worden.
Zijn werk situeert zich (voor zover labels relevant zijn) ergens tussen kritisch regionalisme en postmodernisme. Het omvat, naast woningbouw, het ‘palau’ in Barcelona, het museum van moderne kunst in Frankfurt …, tevens een vrij omvangrijk design-oeuvre (stoelen, tafels, straatmobilair, huisraad … tot golfsticks) Architektuur is zijn vak, design zijn roeping, stelt Tusquets.

Marc Felix

Programme

Voordracht aangeboden door Quattro Sisterco, IB-Lichtateljee en Archipel
Na afloop wordt een drankje en hapje aangeboden door Quattro Sisterco.
Quattro Sisterco is een import-design centrum waar meubelen, tapijten, verlichting en objekten geëxposeerd worden in het unieke kader van een oude industriële melkerij in Hoegaarden.
IB-Lichtateljee is een lichtstudie- en adviesbureau met expositieruimte van lichtarmaturen en objekten.