Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lecture

Rudy Ricciotti (FR)

Ultra High Strength Concrete
Tuesday
13.12 2011
15:30
Diamant Brussels - Conference & Business Centre

Ricciotti achieves magisterial technological and architectural delights in terms of concrete applications. UHSC makes it possible for architects to achieve extremely slim design, and special shapes with minimum concrete sections, which leads to dramatic architectural concrete.

Naar aanleiding van het seminarie rond Ultra-HogeSterkteBeton nodigde Archipel de Franse architect Rudy Ricciotti met zijn magistrale technologische en architecturale hoogstandjes op vlak van betontoepassingen.
Deze architecturale lezing sluit een meer technische studiedag af.
Is Ultra‐HogeSterkteBeton (UHSB) een bouwmateriaal voor de toekomst, of eerder een labo‐uitvinding zonder meer? In de onderzoekswereld wordt alvast ingezet op het eerste, en in onze buurlanden verschijnen de eerste bouwwerken in UHSB. Daar zijn goede redenen voor: de combinatie van mechanische performantie en duurzaamheid maakt UHSB tot een voor toepassingen interessant materiaal tal van toepassingen, tot vervanging van hout of staal toe.
Toonaangevende onderzoeksinstellingen voorspellen zelfs dat UHSB op termijn de enige logische keuze zal zijn voor tal van civiele bouwwerken: de inzet van duurdere materialen rendeert indien de volledige levenscyclus van het bouwwerk wordt bekeken. Kolommen en balken zijn voor de hand liggende elementen, maar ondertussen werden ook zonneschermen, gevelbekleding, sluisdeuren, meubilair en volledige wanden gerealiseerd in UHSB.
UHSB laat architecten toe om extreem slanke ontwerpen te realiseren, en speciale vormen met minimale betonsecties, hetgeen leidt tot spectaculaire betonarchitectuur. De combinatie met vezelwapeningen speelt daarin een belangrijke rol.

Deze infoavond wil een stand van zaken brengen over UHSB, zowel op het vlak van onderzoek, als op het vlak van concrete en soms spectaculaire realisaties. De sprekers gaan dan ook in op volgende aspecten:
• Wat is een UHSB en waarom is het zo’n interessant materiaal?
• Nederland en vooral Frankrijk en Duitsland staan een stuk verder in het gebruik van UHSB: waarom, en in welke toepassingen? Volstaat het om net als deze landen werk te maken van aanbevelingen voor de dimensionering met UHSB.
• Hoe ver staan we in België? Kunnen we morgen starten met ons project? En zijn er specifieke aandachtspunten en problemen?
• Een overzicht van gebruik van UHSB in gerealiseerde, en soms spectaculaire werven.

Niki Cauberg, WTCB, Wetenschappelijk coördinator
Hera Van Sande, VUB, Wetenschappelijk coördinator
Jan Desmyter, WTCB, Voorzitter Genootschap Civiele Techniek – ie‐net
Jef Apers, Voorzitter Belgische Betongroepering

Programme

Programma
15.30 u. : verwelkoming en registratie
16.00 u. : Algemene inleiding
ir. Jan Desmyter, WTCB, voorzitter Genootschap Civiele Techniek

16.10 u. : Inleiding op UHSB. Onderzoek en toepassingen in Nederland
prof. dr. ir. J.C. (Joost) Walraven, TUDelft, NL

16.50 u. : Huidig onderzoek in België van WTCB en VUB
ir. Niki Cauberg, WTCB

17.20 u. : Pauze

17.35 u. : BFUP en France: L’état de l’art et aperçu des applications
ir. François Toutlemonde, LCPC, FR

18.15 u. : Ouvrages réalisés en BFUP
arch. Rudy Ricciotti, FR

19.15 u. : slotwoord
ir.‐arch. Jef Apers, Voorzitter Belgische Betongroepering

Afsluitende drink met broodjes