Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Willem Jan Neutelings (NL)

Casino Knokke
Zaterdag
15.10 2005
11:00
Cultuurcentrum Scharpoord

In samenwerking met:

vzw Cultuurcentrum Scharpoord

Het monolithische voorstel doet in eerste instantie denken aan Koolhaas’ (nooit uitgevoerde) ontwerp voor de ferryterminal in Zeebrugge en tegelijk zet de diamantvormige gevelconstructie aan om parallellen te trekken met de Londense Swiss RE headquarters door Norman Foster.

Na het Antwerpse Museum aan de Stroom, het Leuvense Kunstencentrum STUK en het Gentse Forum, is het een opluchting dat ook Knokke zich niet schaart bij de Neutelingsmania. Het monolithische voorstel van het bureau Neutelings-Riedijk doet in eerste instantie denken aan Koolhaas’ (nooit uitgevoerde) ontwerp voor de ferryterminal in Zeebrugge en tegelijk zet de diamantvormige gevelconstructie aan om parallellen te trekken met de Londense Swiss RE headquarters door Sir Norman Foster. Onder het motto dat het ontwerp een tijdloze vormgeving bezit, wordt de impact van de nieuwbouw tot aanvaardbare proporties teruggebracht. Toch wordt tegelijk gekozen voor groteske gebaren waarbij bijvoorbeeld de “sea-square” zich een groot gedeelte van het zandstrand toeëigent. In een volgende en laatste wedstrijdronde heeft het Nederlandse bureau dit voorstel kunnen verzwakken tot een asymmetrische layout of een seizoensgebonden uitbreiding.

Dominique Pieters