Archipel

Beleef architectuur!

Bezoek

noA architecten ‘Ontmoetingen’

tentoonstelling

Philippe Viérin, mede-oprichter van noAarchitecten, neemt u op sleeptouw doorheen de boeiende tentoonstelling en brengt het verhaal van noA architecten.

Hoe zou een architectuurtentoonstelling eruitzien als ze zelf als architectuuropgave wordt benaderd? De vraag naar een directe ruimtelijke beleving vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling en plaatst de getoonde projecten in een bevreemdende relatie tot elkaar en tot de toeschouwer. Het is een installatie die zowel tot wandelen, zien, voelen, studeren als denken uitnodigt.

De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ brengt de uniciteit van noA architecten in beeld. Het collectief positioneert zich als subtiele verzoener tussen opdrachtgever, gebouw, context en toekomstige gebruiker. Ontwerpen vanuit verschillende houdingen, soms zelfs in één gebouw, leidt tot tegenspraak en complexiteit. Die ambiguïteit wordt verdiept door een zorgvuldige planopbouw en een trefzekere selectie van kleur en materiaal. Hun architectuur is nooit neutraal. Ze wil verheffen, maar wordt nooit belerend. Ze is specifiek, biedt een plek op maat en verleent een bijna rituele dimensie aan alledaagse handelingen.

Een ruimte die als een plein evenementen en belevingen aanbiedt, een familie van objecten, grote maquettes van onderdelen van gebouwen, … Een enigszins theatrale opstelling met een echte mise-en-scène: looproutes, perspectieven, rijen van doorlopen. En toch kan de bezoeker vrij het parcours bepalen, de gebouwen reconstrueren, kijken, voelen en denken… De foto’s in de tentoonstelling krijgen een apart statuut. We tonen ze op ware grootte als een raam die de toeschouwer in een andere ruimte laat stappen. Je stapt zoals Alice in Wonderland binnen in een andere wereld. In een tweede kamer van de tentoonstelling die als atelier is ingericht, vind je 10 projecten op tekentafels, met tekeningen en kleine maquettes, een stapelrek bevat een amalgaam van materialen waarmee gebouwd wordt.

Over noA architecten

noAarchitecten profileert zich sinds hun prille begin (2000) zowel met opmerkelijke kleine realisaties als grootschalige publieke gebouwen waaronder het elektriciteitsstation Petrol en de uitbreiding van het Plantin Moretusmuseum in Antwerpen, het museum Texture in Kortrijk, het Stadhuis in Lo, …

noA architecten bestaat uit An Fonteyne, Jitse van den Bergh, Philippe Vierin en een team van 15 architecten. De drie architecten engageren zich actief in het architectuuronderwijs: ontwerpstudio’s in TU Delft en Sint-Lucas Doornik, het begeleiden van studenten bij hun afstuderen (Sint-Lucas Gent en Academie van Bouwkunst Rotterdam), de deelname aan jury’s in diverse scholen in binnen- en buitenland en het geven van lezingen.

(bronvermelding tekst: VAi)

Bezoekersbrochure

Bezoek

Wanneer?

zo 14 december 2014 15:00

Waar?

deSingel Internationale kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Met de steun van: