Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Debat

Omgaan met Erfgoed

Triënnale Brugge 2015
Donderdag
11.06 2015
20:00
Vriendenzaal van de musea

In samenwerking met:

Met de steun van:

Een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle)

Binnen het kader van de hedendaagse kunst en architectuur triënnale Brugge 2015 organiseert Archipel een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle)

Het uitgangspunt van de hedendaagse architectuur en kunsttriënnale Brugge 2015 is: “wat zou er gebeuren mochten de vijf miljoen bezoekers die op jaarbasis in Brugge langskomen, plots beslissen er te blijven wonen? Kan het charmante, ‘middeleeuwse’ Brugge een inspiratiebron vormen voor de globaal oprukkende megasteden? Of valt er helemaal niet te ontsnappen aan de duistere kanten van monstersteden? Gerenommeerde internationale beeldende kunstenaars en architecten werden uitgedaagd om speciaal voor dit project nieuwe werken te creëren die in de publieke ruimte geïntegreerd zullen worden. Via hun verbeelding krijg je enerzijds positieve, toekomstgerichte visies op de stad en anderzijds de dystopische gevolgen van de actuele globale urbanisatie. Naast zwanen en intieme stadscharme zullen er in de Brugse binnenstad ook intrigerende, poëtische en bevreemdende kunstwerken opduiken! Uitgenodigde kunstenaars voor de openbare ruimte zijn o.m. Atelier Bow-Wow (Japan), Bruce Odland (US) & Sam Auinger (A) (O+A), Vibeke Jensen (NO), Song Dong (CH), Nathan Coley (UK), Studio Mumbai (IN), Tadashi Kawamata (JP) en Anne Katrine Senstad (NO).

Elk van deze kunstenaars / architecten tracht op zijn manier om te gaan met de zwaar gereglementeerde context van de historische stad Brugge. Hoe zwaar weegt erfgoed? Kan men nog vrijplaatsen creëren? Wat betekent erfgoed binnen een conceptvisie op de stedelijke contextuele ruimte?

Vanuit het oogpunt van architectuur stelde Archipel een expertenteam samen om te reflecteren over het omgaan met erfgoed. Vier Belgische architectuurbureaus, gemodereerd door architect-stedenbouwkundige Marc Martens, geven een inzicht in één van hun projecten hoor er kan omgegaan worden met erfgoed, en hoe een hedendaagse interventie een meerwaarde betekent voor de historisch beladen context. Daarna volgt een debat over overkoepelende thema’s die erfgoed met zich meebrengt.

Atelier Bow-Wow bouwt immers, samen met het Brugse architectenbureau Dertien 12, een drijvende structuur op de reien die ruimte biedt voor tal van multifunctionele ontmoetingsmomenten en activiteiten. Zo kunnen de leden van de zwemclubs de pontons van de sculptuur gebruiken terwijl andere delen van de infrastructuur ruimte bieden voor lezingen, tentoonstellingen en ontspanning.