Archipel

Beleef architectuur!

Varia

Het lelijkste land ter wereld

Dimitri Leue: Braempraat

In 1968 publiceert architect Renaat Braem (1910 – 2001) het spraakmakende boek “Het lelijkste land ter wereld”. Het werd een aanklacht tegen de bouwwijze in België.
Naar eigen zeggen richt hij zich met deze wandelgids in de Belgische jungle tot ontwakende slaapwandelaars. Zijn statement dat België het lelijkste land ter wereld zou zijn, lokte heel wat reacties uit. Anno 2010 blijken sommige van zijn ruimtelijke analyses nog altijd brandend actueel: hoe voorkomen dat het schaarse groen opgeofferd wordt aan weinig overdachte verkavelingen, wat met de verkeerscongestie in en rond steden, hoe arbeid en vrije tijd goed organiseren voor zoveel mogelijk mensen, hoe controle houden over leefmilieu en ruimtelijke ordening met de toenemende druk van internationale industrieconcerns en hun op winst gerichte aanpak?

De voorstelling Braempraat, een initiatief van de non-profit organisatie Art Shelter wordt gebracht met tekst en muziek door Dimitri Leue en is een coproductie van het Vlaams Architectuur Instituut, De Singel, de Grote Post en Archipel.

Braempraat

Als architect gebruikte Renaat Braem urbanisatie en architectuur als speerpunt om te fulmineren tegen de maatschappij, de politiek en de mens. Vooral de manier waarop met het milieu werd omgesprongen vond hij onverantwoord. Braem was een bouwheer van ideeën. Met humor als cement construeerde deze visionair een tekst die stond als een huis.
Dimitri Leue brengt deze tekst met muziek die de spouwmuren van je wezen weghalen. Steven Taelman componeert met melodieën en composities uit 1968. Filip Dujardin toont al jaren met zijn fotografie dat huizen een ziel hebben. Met zijn beelden zal hij aantonen hoe België schoon is in lelijk zijn maar ook lelijk in schoon zijn. BULK architecten maken een decor dat een staaltje is van de rest van de wereld, een monster van de architectuur.
Het Vlaams Architectuur Instituut en De Singel coproduceren deze ode aan één van de grootste architecten en redenaars van ons land.
Churchill zegde: “Eerst maken de mensen de muur, daarna maken de muren de mens.”

Dit begrip uitbreidend, kunnen we zeggen: de mens vervormt zijn natuurlijke biotoop, daarna vormt het levenskader de mens zelf. Maar thans zijn wij druk doende, uit hebzucht en domheid, dit levenskader te vernietigen en daarmee onszelf. Wij zijn immers één met dit levenskader en het is de primordiale taak van de mens dit levenskader doelmatig in te richten voor individu en gemeenschap.

Na de voorstelling vindt er een samenkomst plaats met hapjes en drank in de Panorama zaal.

U bent van harte uitgenodigd om van deze bijzondere avond te genieten.

Varia

Wanneer?

wo 28 november 2018 20:00

Waar?

Cultuurcentrum De Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a
8400 Oostende

RESERVATIE

Voor de voorstelling, met of zonder receptie, zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar gesteld voor het publiek.

Kostprijs:
16 € zonder receptie
40 € met receptie

RESERVEREN VERPLICHT en kan enkel via deze link

In samenwerking met:
Met de steun van: