Archipel

Beleef architectuur!

Lezing

Kanal: een podium voor Brussel

Over eigen werk door Philippe Viérin (noA architecten)

Het wedstrijdontwerp van architectenbureau’s noA architecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) is unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL – Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’ Het winnende project, ‘Een podium voor Brussel’, behoudt alle iconische elementen van de bestaande architectuur.

De opengewerkte en geherstructureerde showroom wordt het visitekaartje van KANAL – Centre Pompidou: beneden is er ruimte voor installaties, performances en concerten, op de bovenverdieping komt een restaurant.

Het kenmerkende witte fries bovenin de gevel wordt rondom het hele gebouw verlengd in de vorm van een lichtkrant, die informatie kan verspreiden of onderdeel kan zijn van een kunstproject. Binnenin geeft een straat dwars door het gebouw van 35.000 m2 o.a. toegang tot drie grote dozen in een doos. Die nieuwe volumes worden in de voormalige werkplaatsen opgetrokken en zullen plaats bieden aan het museum voor moderne en hedendaagse kunst, het CIVA en een auditorium met 400 zitplaatsen. Niet alleen lost het internationale architectenteam zo de klimaatbeheersing in de verschillende ruimtes op; hun keuze weerspiegelt ook de intentie om alle gevels van het gebouw een functie te geven. De tentoonstellingsruimtes van het museum zijn verspreid over vier niveaus van verschillende hoogte, wat veel verschillen aan configuraties toelaat.

Lezing

Wanneer?

do 06 juni 2019 20:00

Waar?

KANAL – Centre Pompidou
Quai des Péniches
1000 Brussel

Publicaties


In samenwerking met:

Met de steun van: