Archipel

Beleef architectuur!

Bezoek

Studio Basta: Op zoek naar buitenruimte

Rondrit + lezing

Het landschap wordt voortdurend herschreven en gewist door de mens. Palimpsest staat voor de metafoor van langdurige accumulatie van lagen in de tijd met het aardoppervlak vergelijkbaar met een perkamentvel: vol van inscripties en achtergelaten sporen. Sommige worden behouden, andere gewist of gereconstrueerd: een dynamische transformatie van het landschap onderhevig aan de tijd. Studio Basta neemt ons mee om het landschap in West-Vlaanderen te beleven, te ondergaan, te waarderen. Studio Basta staat voor leefbare landschaps- en tuinarchitectuur. In al hun projecten proberen ze een frisse en onbevangen atmosfeer te creëren, waardoor projecten van alle schaalniveaus een hoge gebruikswaarde en ongedwongenheid uitstralen. Ze gaan tewerk op een professionele manier, telkens met een grote portie enthousiasme, zin voor kwaliteit, en een grote openheid naar participatie van belanghebbenden en externe groepen.

© Michiel De Cleene

De term palimpsest is nog veel meer van toepassing op het gebied van landschap dan van architectuur. Landschap is traag en groeit. Het landschap is geen blanco, onbeschreven blad. Geen enkel type landschap kunnen we louter rationeel benaderen. De term palimpsest werd in het moderne discours van stedenbouw en landschap in 1983 geïntroduceerd door de Zwitserse stedenbouw- en architectuurhistoricus André Corboz in zijn essay Le territoire comme palimpseste waarin hij het volgende schreef:
“Le territoire, tout surchargé qu’il est de traces et de lectures passées en force, ressemble plutôt à un palimpseste. (…) Mais le territoire n’est pas un emballage perdu ni un produit de consommation qui se remplace. Chacun est unique, d’où la nécessité de ‘recycler’, de gratter une fois encore (mais si possible avec le plus grand soin) le vieux texte que les hommes ont inscrit sur l’irremplaçable matériau des sols, afin d’en déposer un nouveau, qui réponde aux nécessités d’aujourd’hui avant d’être abrogé à son tour.”

Het programma van die dag wordt op latere datum medegedeeld.

Bezoek

Wanneer?

za 22 juni 2019 10:00

Waar?

West-Vlaanderen

Publicaties


In samenwerking met:

Met de steun van: