Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

DRDH Architects (GB)

Deep Thresholds
Donderdag
18.11 2021
20:00

In samenwerking met:

Met de steun van:

Het precieze, zorgvuldige en degelijke werk van de Londense architecten Daniel Rosbottom en David Howarth is sinds 2000 onophoudelijk gegroeid. Hun werk wordt gekenmerkt door hun fijngevoelige reactievermogen op zowel fysieke als culturele context en door de kwaliteit van detaillering en constructie binnen strikte tijd- en budgetbeperkingen.

Deep Thresholds
De momenten waar de dingen elkaar ontmoeten, waar het ene het andere wordt. De afstand tussen de dingen: tussen hier en daar, dit en dat, nu en toen. De oscillatie van figuur en grond, van figuratie en abstractie.

Architectuur ontstaat op de drempel, in de overgang van ambiguïteit naar wederkerigheid, in de transformatie van de dialectiek naar dialoog. In haar diepte herbergt en voedt de drempel de rijke gradaties tussen het publieke en private leven, markeert en materialiseert zij de overgang van collectieve ervaring naar intiem engagement. De drempel is niet functioneel voorgeschreven, maar een toestand die uitnodigt tot toe-eigening. Het is de hedendaagse conditie, de plek waar dingen samen kunnen komen; waar wij samen kunnen komen.

In de lezing zullen Daniel Rosbottom en David Howarth, DR en DH van DRDH, een aantal voltooide werken en een lopend project, de Opera Gent, presenteren die samen proberen enkele mogelijkheden van architectuur als een conditie van drempel te belichamen.

David Grandorge

David Grandorge dVVT, Aarschot


DRDH Pico Winery, Aores, Portugal


DRDH Bijloke Concert Hall, Gent

Operahuis Gent

Bovendien ontvingen zij internationale erkenning voor het overstijgen van de praktijk naar een bredere onderzoekscontext van lesgeven en schrijven over kunst, architectuur en de stad. DRDH is tevens actief in België, waaronder de Bourla­schouwburg in Antwerpen, het Muziekcentrum de Bijloke in Gent en ook de renovatie van de Opera te Gent.

DRDH maakt deel uit van het winnend team van de Open Oproep voor de renovatie van de Opera te Gent.

We delen hier de beschrijving van op de website van Vlaams Bouwmeester:

Laureaat: BAS / Dirk Jaspaert, DRDH Architects Ltd
De studieopdracht voor de uitvoering van het masterplan voor het Muziek- en podiumkunstencentrum en voor de voorwaardelijke realisatie van de uitbreiding, renovatie en restauratie van het operacomplex in Gent werd gegund aan de tijdelijke vereniging BAS / Dirk Jaspaert, DRDH Architects Ltd.

Besabild Peristylium

Het in 1837-40 naar een ontwerp van architect Louis Roelandt gebouwde neoclassicistische operahuis van Gent staat voor een belangrijke uitbreiding. Vandaag bestaat de mogelijkheid om het aanpalende, voormalige posttelegraafkantoor en vredegerecht, dat in 1910-13 onder leiding van architect Charles Van Rysselberghe aan de zuidzijde en aan het Koophandelsplein werd aangebouwd, aan het operagebouw toe te voegen. Opera Ballet Vlaanderen zag dit als een unieke opportuniteit om het gebouw te herdenken zodat het een meervoudig bruikbaar, open huis zou worden. Een zeer belangrijk aspect van duurzaamheid is immers het maximaal bespeelbaar maken van een bestaande infrastructuur. Hoewel de opera van oorsprong al uit een spektakelzaal en een suite van balzalen bestond, waren deze balzalen niet meer onafhankelijk door derden bruikbaar en zijn de operahuizen van Antwerpen en Gent afwisselend onderbenut (zie website Team Vlaams Bouwmeester).

DRDH architects uit Londen ontwikkelden een ruimtelijke visie die het ontpitte bouwblok intelligent benut en in het hart een publiek pleintje maakt dat verwijst naar de historische oorsprong van de site van het ‘Sebastiaanshof’. Het oude, ovale peristilium wordt herontdekt als de toegang tot de hele operasite en tot het nieuwe, beglaasde atrium. Dat atrium is een helder trappenhuis dat niet alleen de oude balzalen en de operazaal, maar ook een nieuw ‘torengebouw’ aan de Ketelvaart ontsluit. Dit bevat onderaan een extra zaal, die uitkijkt op de Ketelvest. Erboven zit het nieuwe zijtoneel, waarnaar een vrachtwagenlift leveringen mogelijk maakt, en daarboven een repetitiezaal. De kroon op het werk is een tweede kleine zaal, die voorstellingen met een prachtig uitzicht over de stad belooft.

Besabild Canal


Besabild Atrium


Besabild Courtyard

Het binnenhof maakt de ambities van de opdrachtgever waar om een toegankelijk huis te creëren en een verwijlplek te bieden. Je zal er kunnen langslopen en het leven achter de schermen ervaren. Vanaf het terras van het restaurant en de personeelskantine zal je het logistieke gebeuren kunnen gadeslaan. De architectuur van de nieuwe gevel aan de Ketelvest en de gevels van het hof zijn opgevat als een ‘frame’ – refererend naar een beeld van het Parijse decoratelier van Philastre en Cambon – dat door zijn opvatting klassiek en tijdloos is, maar ook elan en grandeur uitstraalt, door het gebruik van massieve natuursteen, een materiaal met een geringe milieu-impact. De visie voor het masterplan biedt ook goede voorstellen op vlak van theatertechniek en akoestiek, met een vergroting van de orkestbak en een verhoging van de toneeltoren. Voor de restauratie van de historische interieurs zal men de oude kleurstelling van Philastre en Cambon hernemen. In de operazaal wil men dit combineren met het behoud van het later toegevoegde balkon van architect Van Rysselberghe.
DRDH combineert de zorg voor dit zeer waardevolle historische huis met een aantal troeven voor een gevarieerd toekomstig gebruik.

De vijf geselecteerde architectenbureaus die door de procedure van het Team Vlaams Bouwmeester werden weerhouden, waren Atelier Kempe Thill, DRDH Architects, Bennetts Associates, Happel Cornelisse Verhoeven – Julian Harrap Architects, en OMA Office for Metropolitan Architecture, allemaal buitenlandse bureaus.