Archipel

Beleef architectuur!

/2020
Reis

Arquitectura Andalusia

Ontdekkingstocht in Zuid-Spanje

“Er is maar één juiste manier om architectuur te ervaren en dat is door directe observatie ter plaatse. Belangrijke elementen zoals schaal, textuur, licht en schaduw van het gebouw, het samenspel met de omgeving kan alleen volledig worden waargenomen als men door de open en gesloten ruimtesystemen van het architecturale werk wandelt.”

Dit was de openingszin voor een aantal succesvolle reizen van Archipel (2003-2004) richting Oost, Noord en Centraal Spanje. Zuid Spanje, Andalusië is toen uit de boot gevallen. Hoogste tijd om daar iets aan te doen.

Adembenemend Andalusie.

Bij het woord Andalusië dromen we misschien weg bij beelden van zon en stranden, een bordje Jamon Serrano, Tapas of Patatas Bravas en een glaasje Sherry. Een vleugje Flamenco op de achtergrond?
Maar Andalusië is daarnaast en voor ons op de eerste plaats uiteraard ook een bijzondere verzamelplaats van een adembenemende architecturale geschiedenis.

Arquitectura Andalusia: Een rijke geschiedenis.

De Romeinse periode, de Moorse periode, de Reconquista of de gouden eeuw. De overvloedige rijkdom na de ontdekking van Amerika.
Het moeizame modernisme tijdens de dictatuur van Franco, de explosie aan “Arquitectura Moderna” na 1980 tot vandaag.
We ontdekken de onmiskenbare invloed op de architectuur van grootmeesters als Louis Kahn of Luis Barragan en vergapen ons aan de kracht van kleur en verhoudingen in de Mesquita in Cordoba.

Hedendaagse architectuur in Andalusië: Onuitgesproken.

Maar we zien ook hoe de Spaanse hedendaagse architectuur op een verfijnde manier omgaat met dat wonderlijke erfgoed en creatief reconversie en restauratie aanpakt. We ontdekken op deze reis het sublieme werk van internationaal erkenden als Alberto Campo Baeza, Guillermo Vazquez Consuegra, Juan Navarro Baldeweg, Nieto Sobejano of Paredes Perdrosa. En we laten ons verrassen door minder gekende namen zoals Elisa Valero, Antonio Jiménez Torrecillas, Victor Lopez Cotelo, Alejandro Munoz Miranda, AF6 Arquitectura, en zoveel meer.
We willen graag rondom dit boeiende aanbod een programma bouwen waarbij historisch en hedendaags een dialoog aangaan doorheen onze ontdekkingstocht. De reis wordt geweven rondom de 3 grote centra: Cordoba, Sevilla en Granada.

Dit is geen inschrijving!!

We voorzien de reis in de herfstvakantie 2020 (31 oktober tot 8 november) en eventueel een 2de aanbod in de laatste week oktober 2020 (24 oktober tot 31 oktober). De reis wordt waarschijnlijk een 8-tal dagen. Voorlopig ligt een lijst met een 100-tal projecten op tafel. De prospectie en selectie is voorzien eind maart, waarna we een definitief programma kunnen samenstellen.
Zijn je zintuigen geprikkeld?
Heb je interesse en overweeg je mee te gaan?

Stuur een mailtje naar info@archipelvzw.be
met je naam, adres, e-mailadres, aantal personen, dubbele kamer, single kamer en jouw voorkeur herfstvakantie of oktober 2020.
Wij willen graag een idee hebben over de interesse en daarmee aan de slag gaan.
Een echte inschrijvingsmail volgt later.

Wim Supply

Reis

Wanneer?

za 24 oktober zo 08 november 2020

Waar?

Zuid Spanje

Met de steun van: