Archipel

Beleef architectuur!

Varia

Archipel@home

Architecture from home

Tips voor ARCHIPEL@HOME #2

We breiden de lijst verder uit.

Lezingen / interviews

Interview met Peter Zumthor

Different kinds of Silence

Het betreft een interview uit 2015 tussen Peter Zumthor en Marc-Christoph Wagner (Louisiana Channel, Museum of Modern Art). In dit uitgebreide en zeldzame biografische video-interview vertelt Peter Zumthor, vanuit zijn architectuurstudio in Haldenstein, het boeiende verhaal van zijn jeugd, zijn studie in NYC en de sterke invloed van zijn ouders.

TED – Ideas worth spreading

Onder de noemers TED Talks, waarbij TED staat voor Technology Entertainment Design, vallen korte uiteenzettingen over krachtige ideeën onder de 18 minuten om de aandacht optimaal te houden.

Alejandro Aravena (2014)
My architectural philosophy? Bring the community into the process

Daniel Liebeskind (2012)
Architecture is a Language

Bjarke Ingels (2019)
An architect’s guide to living on Mars
Floating Cities, the LEGO House and other architectural forms of the future

Ole Scheeren (OMA) (2016)
Why great architecture should tell a story

Shigeru Ban (2013)
Emergency shelters made from paper

Een uitgebreide selectie architectuur vindt u hier

BOZAR@HOME

BOZAR en A+ Architecture in Belgium duiken in hun audiovisuele archieven om enkele van de meest interessante architectuur lezingen naar jullie scherm te brengen.

Lezing door David Chipperfield (2019)
Lezing door Grafton Architects (2013)
Lezing door Arno Brandlhuber (2017)
Lezing door Monadnock (2020)
Lezing door Christian Kerez (2017)
Lezing door Baukunst (2019)
Lezing door Adam Caruso (2015)

Architectuurwijzer

Lezingenarchief van Architectuurwijzer

Lezingenreeks van de Yale School of Architecture

Public Lecture Series met o.a. een lezing van Leon Krier over Le Corbusier after Le Corbusier, een herlezing van het werk van Le Corbusier in 2015

NOWNESS.COM

Filmpjes – interviews – gesprekken over interieurs van bekende architecten, designers en kunstenaars met o.a. klassiekers als John Lautner, Rudolph Schindler, Luis Barragan, …

FILMPJES OVER LE CORBUSIER

Een ruime collectie met tientallen filmpjes, interviews, gesprekken, projecten o.a. Villa Savoye, Chandigarh, Pessac, … met fijne exposés door Le Corbusier vind je hier

COLLEGA-ORGANISATIES

Ook zij zoeken hun weg in de lockdown.

VAi
VAi@home: alles om architectuur vanuit je knusse thuis te beleven
Via deze link kom je terecht op een pagina met 360 graden walkthroughs door de lopende tentoonstellingen, op de site van Room of One’s Own met inkleurtekeningen van DOGMA, link naar ontwerpergoed online, …

A+
Lockdown Lectuur
A+ plaatst wekelijks een aantal projecten online die recentelijk in hun tijdschriften verschenen.
Telkens komt een andere tijdschrift uit het archief aan bod.
Schrijf je hiervoor in op de nieuwsbrief van A+

Ar-Tur
Centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen.
Ar-Tur roept op tot het indienen van projecten voor goede dorpsarchitectuur.

_______

Tips voor ARCHIPEL@HOME #1

We starten met film! Eerst en vooral geven we een aantal opportuniteiten mee van films die tijdelijk, omwille van het corona-virus, beschikbaar worden gesteld. Wacht niet te lang met ernaar te kijken, want de linken vervallen einde mei. Voorts een link naar een site met een heel assortiment architectuurfilms …

TIJDELIJKE OPPORTUNITEITEN

Urbanized (2011) – Gary Hustwit

Tijdelijk kan je alle films van Gary Hustwit uitzonderlijk gratis bekijken op zijn website. Zijn nieuwste documentaire “Rams” over Dieter Rams zou gescreened worden in BOZAR op 29 maart maar is dus jammer genoeg uitgesteld. De documentaire Urbanized betreft het ontwerp van steden, voornamelijk de bottom-up aanpak komt aan bod. Enkele van de steden waarop wordt ingezoomd zijn Stuttgart, Bogota, New York, Cape Town en Brighton.

VRT – tijdelijk en uitzonderlijk aanbod

VRT NU brengt een extra aanbod kunst- en cultuurprogramma’s: een zorgvuldige keuze van kunst- en cultuurprogramma’s, met als uitschieter in het aanbod de reeks Enkele klassiekers van Jef Cornelis, een samenwerking tussen de VRT en ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten in Brussel. Jef Cornelis was actief bij de openbare omroep van 1964 tot 1998, en liet een indrukwekkend oeuvre na van films en programma’s over hedendaagse kunst. Hij was een grote pleitbezorger van hedendaagse beeldende kunst en zette het televisiemedium, toen het massamedium bij uitstek, in om het over kunst te hebben.
Jef Cornelis – De straat
Jef Cornelis had een sterke interesse voor ruimtelijke ordening in Vlaanderen. Zoals te zien in onder andere ‘De Straat’ en ‘Rijksweg N1’, bezint hij over de straat als een sturend element in haar omgeving. Van, voor en door iedereen. Als een uitdrukking en een verschijnsel van de maatschappij zelf.

Jef Cornelis – OMA: Rem Koolhaas
Jef Cornelis en zijn ploeg brengen in 1989 een portret van architect Rem Koolhaas. De film combineert de sterktes van maker en protagonist duidelijk. Ze werpt zich op als gids van de architectuur van Koolhaas, en illustreert hoe Cornelis een vinger aan de pols had op het gebied van ontwikkelingen in cultuur.

Alle films van Jef Cornelis zijn beschikbaar tot 31 mei en vind je via deze link

Er zijn ook schitterende documentaires over René Heyvaert, Robbrecht&Daem (Goudvis), Bauhaus, …

Het koninkrijk van René Heyvaert
René Heyvaert (1929-1984) wordt bewonderd door andere kunstenaars, maar is bijna onbekend bij het grote publiek. Naar aanleiding van een uitgebreide tentoonstelling in Museum M in Leuven, spraken documentairemakers Pieter Verbiest en Bertrand Lafontaine met tal van mensen die Heyvaert van dichtbij hebben gekend of voor wie hij een belangrijke inspiratiebron is geweest. Het leverde een rijkgeschakeerd portret op van een de meest intrigerende naoorlogse Belgische kunstenaars. Een verhaal over compromisloze architectuur. Over kunst die zich niet in vakjes laat stoppen. Maar ook over ambitie, teleurstelling en veerkracht. Deel via whatsappDeel via facebookDeel via twitterDeel via emailKopieer Link

Goudvis – Robbrecht en Daem
Architectuur moet dienstbaar zijn, volgens architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem. Het concertgebouw in Brugge bijvoorbeeld is geen spektakelarchitectuur, maar wel een gebouw waarin spektakels goed gedijen. Deze documentaire film gaat op zoek naar de stille spraakkunst van het veelzijdige oeuvre van Robbrecht en Daem, dat een groeiend succes kent in binnen- en buitenland. Die grammatica heeft een duidelijk picturaal elan: hoe valt het daglicht binnen in een woning, welk parcours kan je volgen in een publieke ruimte waarin kunst wordt geïntegreerd? Al wandelend door zowel grote als kleine projecten wordt een boog gemaakt tussen boshut en concertgebouw, tussen paviljoenen en een oude melkerij.

Bauhaus – Wassily Chair
Als je erop begint te letten, zie je de Wassily-zetel van Marcel Breuer nog overal. Gudrun De Geyter bekeek hem van dichtbij. Breuer was een van de bekendste meubelontwerpers van Bauhaus en later succesvol architect. De zetel illustreert wat Bauhaus wilde bereiken : aangenaam en betaalbaar wonen dankzij sterke ontwerpen die industrieel konden worden gemaakt.
Het volledige aanbod van de VRT vindt u hier

ARCHITECTUURFILMS

Bruno Vanbesien, onze voorzitter, doorzocht het internet en verzamelde maar liefst 250 architectuur-documentaires.
Meer informatie, trailers en eventuele huurinfo over deze films kan je vinden op ons IMDb profiel.

Op vimeo-on-demand kunnen jullie een groot aantal van deze films ook huren of aankopen.
Zowel op youtube als op vimeo zijn er natuurlijk ook gratis documentaires te bekijken zoals:

Kowloon Walled City uit 1980 van Christian Cascio en Marc Boulet
Deze film gaat over een superdense verborgen stad in Kowloon. 50.000 mensen leven samen op 2 ½ ha grond, m.a.w. een dichtheid van 2 miljoen mensen per km2! En dit zonder water en elektriciteit!

A Profile over Carlo Scarpa uit 1996 van Murray Grigor
Een beeld van Architect Carlo Scarpa – the master of details !

Technology and Nature over Alvar Aalto uit 1996 van Ywe Jalander
Gefilmd in zijn geboorteland Finland, in Italië, Duitsland en de VS, kijkt de regisseur naar het leven en werk van de architect, Alvar Aalto (1898-1976). Gericht op zijn gave om technologie en natuur in zijn ontwerpen te harmoniseren, bekijkt hij alle aspecten van zijn werk en onderzoekt hij zijn creatieve stijl in de context van zijn tijd, de tradities die hij erfde en het land en het klimaat waarin hij leefde.

My Architect, A Sons Journey over Louis Kahn uit 2003 van Nathaniel Kahn
Documentaire over de Amerikaanse architect Louis Kahn (1901-1974), door zijn zoon Nathaniel Kahn, die de buitengewone carrière van zijn vader de architect en zijn familiegeschiedenis na zijn dood in 1974 beschrijft.

Manufactured Landscapes uit 2004 van Ed Burtynsky
Fotograaf Edward Burtynsky, die zijn TED-prijs van 2005 in ontvangst nam, doet een wens: dat zijn beelden – verbluffende landschappen die de impact van de mensheid op de wereld documenteren – miljoenen helpen over te halen om deel te nemen aan een wereldwijd gesprek over duurzaamheid. Burtynsky presenteert een meeslepende diavoorstelling van zijn foto’s, die levendig laten zien hoe industriële ontwikkeling het natuurlijke landschap van de aarde verandert. Van bergen banden tot rivieren met feloranje afval van een nikkelmijn, zijn beelden zijn tegelijkertijd mooi en gruwelijk.

A vida é um sopro over Oscar Niemeyer uit 2007 van Fabiana Maciel
Complete documentaire “Life is a breath” over het leven en werk van Oscar Niemeyer, Braziliaanse architect. De film vertelt het verhaal van Oscar Niemeyer, een van de meest erkende Braziliaanse architecten. Op een ontspannen manier gaat het om architectuur, verhalen van de architect, politieke strijd en zijn passie voor vrouwen. De documentaire toont prachtige afbeeldingen van veel van zijn werken, het Casa das Canoas, het Planalto-paleis, het hoofdkwartier van de Franse Communistische Partij, de Universiteit van Constantijn, de MAC Niterói, onder anderen.

Addicted to Every Possibilty over Maarten Van Severen en zijn zonen uit 2014 van Moon Blaisse
In 2005 overlijdt de bekende ontwerper en architect Maarten van Severen. Hij liet ons achter met een van de meest buitengewone meubelcollecties en een aantal prachtige architecturale projecten, maar ook met 4 jonge zonen die een deel van het talent en de persoonlijkheid van hun vader dragen. Terwijl we de stappen van de jongens naar een veelbelovende toekomst volgen, reconstrueren we het tumultueuze en tragische leven van hun vader. Wanneer zijn zonen worden geconfronteerd met enkele van dezelfde uitdagingen en problemen als hun vader, lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Archipel archief

Jullie kunnen ook steeds op onze site terecht voor een zoektocht in ons archief.

Oproep

Wij roepen u als architectuurliefhebber ook graag op tot het delen van boeiende tips ivm architectuur.
U kan steeds links of info toesturen via info@archipelvzw.be

Veel kijkgenot!
Het archipelteam

Varia

Wanneer?

ma 31 augustus 2020

Waar?

#thuis

Publicaties


Met de steun van: