Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Laura Muyldermans

Over de ingeving van het moment en het plaatselijke inzicht
Donderdag
21.10 2021
20:00
Rijksnormaalschool (blauwe zaal)

In samenwerking met:

Met de steun van:

In het kader van de Triënnale Brugge 2021, met als thema TraumA, spreekt architecte Laura Muyldermans over hoe togetherness in deze context kan gelezen worden.

Julie Guiches Constellations (ism City3 en Atelier Starzak Strebicki)

Het wordt een lezing die inpikt op de ingeving van het moment en de plaatselijke inzichten. Laura Muyldermans is niet aan haar proefstuk toe!

Triënnale Brugge pakt voor de derde editie uit met het thema TraumA en duikt hiermee in de ‘uncanny’ geschiedenis en realiteit van Brugge. Historische lagen worden blootgelegd, vergeten of verborgen verhaallijnen besproken. Deze editie verkent de dunne lijn tussen droom en trauma, tussen paradijs en hel. Het speelt in op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het ‘unheimliche’ dat er ondergronds aanwezig is. TraumA balanceert tussen het aanwezige en het verborgene, tussen privé en publiek, tussen droom en nachtmerrie. Laura Muyldermans, een jonge architecte uit Brussel, die experimenteert met ruimte en balanceert op de dunne lijn tussen architectuur en hedendaagse kunst, exploreert wat togetherness in deze context kan betekenen. Of is het nu net het NIET samen zijn?

Laura Muyldermans studeerde architectuur aan de KU Leuven, Istanbul Technical University en Tokyo University, waarna zij gedurende zeven jaar bij DVVT werkte. Sinds 2018 richt ze zich volledig op haar eigen bureau en werd aangesteld als praktijkassistente aan de KU Leuven, faculteit architectuur.

Haar werk werd onder meer gepresenteerd op de architectuurbiënnale van Venetië (2016), in het Stam Museum te Gent (2017), de Bozar te Brussel (2019) en de Oslo Architectuur Triënnale (2019). Met bijdragen aan workshops, debatten, publicaties en lezingen zoals onder meer in Venetië, Brussel, Dublin, Luik en Gent neemt Laura Muyldermans actief deel aan de architectuurcultuur in Brussel en daarbuiten.

Bureau – een bouwpraktijk en zijn spiegelpraktijk

In haar praktijk vertrekt Brusselse architect Laura Muyldermans, hoofdzakelijk vanuit conversaties en uitwisselingen met diverse gesprekspartners. Elke gedachtewisseling met gebruikers, vakgenoten of toevallige ontmoetingen staat aan de basis van het ontwerp. Ze verbreden een blik, bepalen nieuwe keuzes en creëren mogelijkheden. Het bureau is hierdoor steeds op zoek naar zijn maatschappelijke relevantie. Het dwingt om te blijven nadenken over hoe en waarom we een architectuurpraktijk organiseren.

Het leidde eveneens tot een parallelle architectuurpraktijk die los van de vraag wenst te handelen. Op zoek naar de mogelijkheden om als architect te ontwerpen vanuit een andere noodzaak. Dit ongevraagd handelen uit zich in een spiegelpraktijk. Het is een medium binnen onze architectuurpraktijk om het vrij, kritisch denken van de architect ten aanzien van het gevraagde te vrijwaren. De spiegelpraktijk stimuleert het handelen vanuit een eigen denkkader en stelt de vraag in vraag. Ze wil hiermee zichzelf ten allen tijden kunnen bevragen en zijn bouwpraktijk diepgaand inspireren.

Michiel De Cleene Actiris (2019, ism LDSRa)


Meander (2020, ism Eric Arnal-Burschy)


Tim Van de Velde Sideline (ism Arian Schelstraete)

Het geheel van beide praktijken vormt een verzameling aan interventies en gebouwen die de gebruikelijke ervaring van wat voor handen is op een eenvoudige wijze aanscherpen of bevragen. Ze reflecteren over het potentieel van een plek of gaan op zoek naar een interactie tussen gebruikers.

Om de symbiose te verkrijgen tussen de efficiëntie van een vast team en de diepgang van diverse associaties eigent het bureau zich een onafhankelijke samenwerkingsmethodiek toe. De architectuurpraktijk ambieert hiermee diverse samenwerkingen die project-overstijgend handelen zonder vaste structuur. Het is op dit punt dat de scherpte in het denken over het ontwerpproces van het bureau schuilt.

Een attitude die tevens gepaard gaat met een dynamische en maatschappelijke werkplek. Het bureau sloot zich daarom in 2019 aan bij Level Five, een door 80 kunstenaars georganiseerde atelier-coöperatieve in het oude Actiris-gebouw te Brussel. Een productieve werkcultuur van waaruit we onze samenleving op een directe en indirecte wijze mee vorm geven. Het geeft een beeld van hoe we in de praktijk staan, hoe we naar het ontwerp kijken en hoe we in dialoog gaan.