Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Tempelhof 21, 8000 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

Wessel de Jonge (NL)

Het lot van modernistische gebouwen
Donderdag
09.09
20:00
Gent

 

In samenwerking met:

Met de steun van:

Modernistische gebouwen worden binnen erfgoed al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Wessel de Jonge duidt het belang van het behoud van modernistische gebouwen.

Lezing in het kader van Open Monumentendag.

Lieve Colruyt Zwembad Oostende, Paul Felix

In het kader van Open Monumentendag zoomen we in op de onderbelichte rol van modernisme. Het behoud van architectonisch erfgoed is een discursieve praktijk, die enerzijds haar rechtvaardiging zoekt in de geschiedenis, en anderzijds in de (collectieve) herinnering. Het erfgoed van de moderne architectuur wordt veelal nog niet beschouwd als onderdeel van de ‘geschiedenis’.

Archipel wil hier verandering in brengen en nodigt Wessel de Jonge (NL) uit, een van de grondleggers van DOCOMOMO. Hij is een praktiserend architect met een internationale reputatie op het gebied van het behoud van twintigste-eeuwse gebouwen en hij was intensief betrokken bij de rehabilitatie van twee iconen van de twintigste-eeuwse moderne Nederlandse architectuur, het sanatorium Zonnestraal (1926–1931) en de Van Nellefabriek (1925–1930).