Als je deze strook ziet is het best mogelijk dat onze website niet optimaal functioneert of zelfs niet werkt bij bepaalde onderdelen. Je gebruikt best een recente versie van Chrome, Firefox, Safari of Edge.

Contact | Secretariaat
Martine Pollier
Zandstraat 324, 8200 Brugge
T +32 50 322 420
info@archipelvzw.be

Lezing

De productieve stad

TRANS architectuur | stedenbouw - een goede stad heeft industrie nodig?
Donderdag
20.10
20:00

Toegang GRATIS
Reserveren verplicht.

In samenwerking met:

Met de steun van:

De maakindustrie vormt een toegevoegde waarde voor een stad. TRANS architectuur | stedenbouw werkt(e) aan uiteenlopende projecten in Gent en Kortrijk die het thema bijzonder actueel en relevant maken.
De lezing wordt voorafgegaan door de uitreiking van de architectuurprijs Kortrijk.

TRANS architectuur | stedenbouw Deelfabriek Kortrijk

Hoe kunnen we ruimte creëren voor maakindustrie in een stedelijke context waarin vaak alle mechanismes gericht lijken op het ontwikkelen van woningen? Er is nood aan een groter verhaal over de productieve stad, met gedeelde ruimten, dat verder gaat dan alleen het vastgoedverhaal. Hoewel de woningbehoefte terecht is, moeten we waken voor een monocultuur. De maakindustrie vormt een toegevoegde waarde voor een stad. TRANS architectuur | stedenbouw is niet aan zijn proefstuk toe. Met ervaring in diverse stedelijke maakindustrieprojecten in Gent onderzoekt het bureau nu ook de deeleconomie in Kortrijk. De lezing toont projecten die de maakindustrie in de stad perfect illustreren.

De lezing wordt voorafgegaan door de uitreiking van de architectuurprijs Kortrijk, waarbij Bram Aerts tevens voorzitter van de jury is.

“AK (Architectuur Kortrijk – vroeger Kortrijk Heritage) en ABEKO (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) hebben in de voorbije jaren, afzonderlijk, architectuurwedstrijden ingericht voor Kortrijkse architectuurprojecten. Dit jaar hebben ze beslist om dit samen te doen.

Zoals in andere steden overtreffen in Kortrijk, vooral in het stadscentrum, de renovatie- en erfgoedprojecten steeds meer de nieuwbouwprojecten.
Bepaalde ingestuurde renovaties staan op de inventarislijst van Onroerend Erfgoed. Deze projecten vallen binnen een bijzondere categorie, ‘erfgoed’.

Alle inzendingen zijn bijzondere projecten. Die willen wij laten zien aan de Kortrijkse bevolking. Wij willen ook de bouwheren in de bloemetjes zetten voor de moed die zij hebben om een duidelijk keuze te maken voor kwaliteit, in dikwijls niet evidente omstandigheden. En wij willen ook tonen welke architecten in staat zijn deze bijzondere projecten vorm te geven en verder te bouwen aan een kwalitatieve stad.

Deze architectuurwedstrijd is deze keer bewust beperkt tot kleinschalige projecten, die meestal door private bouwheren werden gebouwd. Als voorbeelden voor anderen die een erfgoedproject, een renovatie of een nieuwbouw willen aanvatten.

Niettegenstaande die beperking zijn er 38 projecten ingestuurd voor de Architectuurprijs Kortrijk. Uit deze inzendingen heeft een beoordelingscommissie er 8 geselecteerd die zij bijzonder waardevol vindt. Het betreft hier allemaal bestaande projecten die interessant worden omgevormd of die worden afgebroken en herbouwd.

Wij vinden er alle soorten ingrepen in terug: een klassieke verbouwing, een opsplitsing van een woning in kantoorruimte en woning, een nieuwbouw die een woning, vrij beroep en een kapperszaak combineert, een verbouwing met een bijzondere tuinkamer, een winkel met woning en atelier omgevormd tot woning, een nieuwe woning op een heel smal perceel, een bijzonder compacte woning waar geen enkele ruimte verloren gaat, een woning uit de jaren zestig die met veel respect voor het bestaande wordt omgevormd tot een boeiende hedendaagse woning, …

Dit alles samen toont ons een rijk gamma van mogelijkheden en oplossingen, Verrassende en inventieve ingrepen die wij niet meteen zouden verwachten en die tonen hoe men met creativiteit bijzondere en aangename woningen kan realiseren.”

Vanaf 22 september zijn alle projecten te zien op de website kortrijkarchitectuur