Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: noAarchitecten 1-10 / 11

Lezing Over eigen werk door Philippe Viérin (noA architecten)

KANAL – Centre Pompidou, Brussel

De internationaal gewonnen wedstrijd KANAL- Centre Pompidou Brut te Brussel vormt de aanleiding om een lezing te organiseren over het recente werk van noA architecten. Een lezing op locatie!

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Lezing Metamorfose: transformaties / bewerkingen in Brugge

Concertgebouw (kamermuziekzaal), Brugge

Architectuur en Muziek! Nu er in Brugge op cultureel vlak een frisse en sprankelende wind waait, hopen wij dat doorheen de bouwkunst van deze zeven voorbeelden, ook de architecturale perceptie van de Bruggeling wordt geprikkeld.

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Debat triënnale Brugge 2015

Vriendenzaal van de musea, Brugge

Een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle)

Bezoek tentoonstelling

deSingel Internationale kunstcampus, Antwerpen

De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ brengt de uniciteit van noA architecten in beeld. Het collectief positioneert zich als subtiele verzoener tussen opdrachtgever, gebouw, context en toekomstige gebruiker.

Varia Bloeiende landschappen in de Westhoek

Zuid-West Vlaanderen,

De regio Zuid-West Vlaanderen is volop in beweging. Tal van kwaliteitsvolle projecten enten zich in een steeds meer verstedelijkt landschap. We bezoeken de meermaals vergeten Westhoek waar die ‘nieuwe uitdagingen voor het landschap’ vaak nog een andere betekenis hebben.

Lezing Gesprek tussen kunstenaar Benoît van Innis, noA Architecten en kunstcriticus Jan Florizoone

Stadhuis Menen, Menen

Tal van ingrepen in gebouwen en openbare ruimten spelen op verrassende manier in op de context en vernauwen zowel als verruimen de relatie tussen beide. In een gesprek wordt op zoek gegaan naar de relatie tussen kunst en architectuur.

Lezing Dag Van De Architectuur

Concertgebouw, Brugge

Hun werk wordt gekenmerkt door vakmanschap, geduld, sereniteit en fijnzinnige ontwerpbeslissingen. Elk project is een nieuwe invraagstelling van een nieuwe context met een nieuwe ontwerpopgave.

Bezoek Busrit door Zuid West-Vlaanderen

De acht bouwwerken van het dagprogramma variëren in typologie – van hotel over bedrijfsgebouw tot dorpshuis of cultureel centrum – en de busrit brengt ons naar plekken waarvoor we zelf niet zo gauw speciaal een omweg zouden maken.

noAarchitecten

noAarchitecten werd in 1999 opgericht door door An Fonteyne, Jitse van den Berg & Philippe Viérin. Het bureau is verdeeld over twee locaties: een door hen verbouwde papierfabriek in het centrum van Brussel en een historische locatie in de Brugse binnenstad.

An Fonteyne (°Oostende, 1971) studeerde in 1994 af aan de UGent, werkte bij DKV architecten in Rotterdam, David Chipperfield in London en Höhne Rapp Architekten Berlin. Jitse van den Berg (°Nijmegen, 1971) studeerde af aan de TU Berlin in 2001, werkte bij Sauerbruch Hutton Architekten Berlin en nadien bij David Chipperfield Architects London. Philippe Vierin (°Brugge, 1969) studeerde af aan de UGent in 1992, werkte bij Stéphane Beel, achtereenvolgens bij Kees Christiaanse Architects & Planners in Rotterdam en bij Piet Viérin.

Het bureau heeft een belangrijke reputatie opgebouwd met de realisatie van enkele toonaangevende projecten. Het betreft hoofdzakelijk publieke gebouwen, waarbij het ontwerp alle aspecten omvat: de stedenbouwkundige analyse, het architecturaal ontwerp en de bouwkundige detaillering, het ontwerpen van de meubelen en de signalisatie.

Een belangrijk aspect vormt het onderzoek naar de emotionele impact en de fysieke aspecten van het bouwen, ondersteund door een diepgaande interesse in de mogelijkheden geboden door materialen en licht. De realisaties beogen een onverwacht antwoord te bieden op de opgave en de context.

Het werk wordt nationaal en internationaal gewaardeerd. Het stadhuis van Kortrijk en het onderstation Petrol werden veelvuldig gepubliceerd, evenals het stadhuis van Menen, dat tevens genomineerd werd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Prijs.