Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Kunio Maekawa 1-7 / 7

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers /2019

Japan

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

Lezing Over traditie en meesterschap

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Het meesterschap in Japan tart alle verbeelding. Niet alleen in de beheersing van de architecturale ruimte, materiaalkeuze en meesterlijke detaillering, maar eveneens in het overleveren van kennis.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Centre Pompidou Metz | Japan-ness & Japanorama /12/2017

Centre Pompidou, Metz - Frankrijk

Het Centre Pompidou in Metz is dit najaar ondergedompeld in een Japanse atmosfeer met twee tentoonstellingen: de architectuur-expo’JAPAN-NESS’ maakt een boog van 1945 tot nu en de kunst expo ‘JAPANORAMA’zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker.

Lezing door Hera Van Sande

Plateauzaal, Gent

Zoektocht van een natie naar haar architecturale identiteit

Reis tussen Zen en Chaos /04/1998

Tokyo, Fukuoka, Kumamoto, Kyoto...

Naast het ‘klassieke’ Japan, bezoeken we de naoorlogse hoogtepunten van het Japanse modernisme en komt vooral de actuele architectuur zéér ruim aan bod in Tokyo, Kyoto, Kobe, Himeji, Fukoko, Kumamoto, Yatsushiro, Osaka en Nara.

Reis München-Gladbach, Frankfurt, Köln... /06/1985

München-Gladbach, Frankfurt, Köln...

Een gevarieerd programma met het recente architectuurlandschap van Hollein, het kloek expressionisme van Bohm uit de jaren ’60, het Japanse zuivere van Mayekawa en de postmoderne collages van Guchez en Numez.

Kunio Maekawa

Kunio Maekawa (°Niigata, 14 mei 1905 – †Tokio, 26 juni 1986) was een Japans architect en een spilfiguur van de moderne architectuur in Japan.

Hij was een leerling van Le Corbusier en introduceerde in Japan een expressieve betonbouw, die van grote invloed is geweest. Hij ontwierp onder meer het Japanse Paviljoen op de Expo in 1958 in Brussel.