Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Álvaro Siza Vieira 1-7 / 7

Reis hedendaagse architectuur /2008

Porto, Braga, Coimbra...

De metro in Porto, Casa da Musica, het voetbalstadion in Braga, Alvaro Siza & Eduardo Souto de Moura, de Portugese zon, Christina Branco Vino Verde of Vintage Port. Mansilla & Tuñón in Leon, Patxi Mangado in Santiago de Compostella, el camino peregrino, de Spaanse zon, olà, una Cava, un Cerveza, por favor.

Reis Architectuur en Recuperatie /08/2000

Hannover, Duisburg, Gelsenkirchen...

De eerste tocht is de virtuele wereld van de Hannover expo. Wat is de toekomst van de mensheid? De tweede tocht is de reële tocht doorheen het Ruhrgebied, dat een reëel beeld geeft van wat “recuperatie” voor de architectuur kan betekenen.

Reis De vreemde magie van het evidente /05/1999

Lisboa, Aveiro, Porto...

Hoe fascinerend het historische Portugal ook is, de reis zal zich in de eerste plaats toespitsen op een selectie van actuele architectuur in de regio tussen Lissabon en Porto, met uiteraard het oeuvre van Alvaro Siza als rode draad.

Lezing Weil Am Rein

Interieur, Kortrijk Xpo, Kortrijk

Het is niet alleen een bedrijfsleider met visie, maar tevens de opdrachtgever en bouwheer van een cultureel architecturaal project waarin o.m. realisaties van Gehry, Siza, Ando, Hadid een verrassende architectuursite tot stand brachten.

Reis de ondraaglijke lichtheid van architectuur /05/1994

Zürich, Basel, Weil-am-Rein...

Door een vruchtbare samenwerking van talentvolle architekten, gesensibiliseerde opdrachtgevers, geëngageerde politici, geïnteresseerde ambtenaren en kritische media, ontstond een kultureel klimaat in een regio die een vruchtbare bodem voor goede architektuur bleek te zijn.

Bezoek 'Alvaro Siza en de architectuur in Portugal' + 'Mario Botta collection' + 'Vrij gedacht in ijzer'

Gent

Bezoek aan 3 belangrijke architectuurtentoonstellingen te Gent.

Álvaro Siza Vieira

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira (°Matosinhos, 25 juni 1933) is een Portugees architect, hij won de de Pritzkerprijs in 1992.

De architectuur van Álvaro Siza heeft grote invloed, hij wordt gezien als één van de belangrijkste architecten van dit moment. Zijn stijl is bijzonder moeilijk te omschrijven. Als hij aan een nieuw project begint start hij met een uitgebreide analyse van de context. Zijn architectuur vloeit voort uit deze analyse. Siza heeft groot respect en interesse voor traditie, hij probeert tradities op te pakken en te ontwikkelen/transformeren. In zijn projecten is altijd iets traditioneels en iets vernieuwends te vinden. Zijn projecten zijn te zien als een poging om een bestaande situatie te ontwikkelen.

Siza wordt veelal een minimalist en een expressionist genoemd, hij noemt zichzelf echter een functionalist. Zijn architectuur is ingewikkeld en laat zich moeilijk omschrijven. Om het te begrijpen dient het bezocht en bestudeerd te worden. Bijzonder in zijn werk is het spel met licht, licht komt vaak uit bijzondere hoeken. Hierbij maakt hij veelal gebruik van reflectie op meestal wit geschilderde wanden.