Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Christian De Portzamparc 1-7 / 7

Reis Fietsend op zoek naar het Parijs van Le Corbusier /05/2015

Paris

Joséphine Baker was in de Parijse avant-garde “très hot” omwille van haar dans gekleed in 16 bananen. Hemingway noemde haar “the most sensational woman anyone ever saw”. Adolf Loos tekende voor haar een unbuild “Huis van Roosmalen”. Joséphine en architectuur. Maar Josephine Baker en Le Corbusier? Wij zoeken een antwoord.

Reis tussen Zen en Chaos /04/1998

Tokyo, Fukuoka, Kumamoto, Kyoto...

Naast het ‘klassieke’ Japan, bezoeken we de naoorlogse hoogtepunten van het Japanse modernisme en komt vooral de actuele architectuur zéér ruim aan bod in Tokyo, Kyoto, Kobe, Himeji, Fukoko, Kumamoto, Yatsushiro, Osaka en Nara.

Reis Architecture à la grande Vitesse /05/1996

Lyon, Paris...

Het cultureel belang van de ‘grands projects’ van Mitterrand kan nauwelijks worden overschat. In het zog van de grote architekturale staatsopdrachten voltrok zich een architektuurvernieuwing tot in alle uithoeken van Frankrijk.

Lezing over eigen werk

Desender Interieur Design, Oostende

De stralende witte gebouwen illustreren de zeer eigen werkwijze van De Portzamparc. Het bouwprogramma wordt in zijn onderdelen ontleed en uiteengewerkt, en opnieuw samengesteld in autonome architektuurfragmenten.

Reis Les sept grands travaux /05/1989

Paris

In het eerste jaar na zijn verkiezing in 1981 startte François Mitterand in Parijs een bouwoperatie met een omvang die Frankrijk sinds Napoleon III en Louis XIV niet meer had beleefd.
‘Les sept grands travaux’ zouden het architectuurlandschap in Frankrijk grondig wijzigen.

Reis /05/1986

Paris

Dit keer geen volgestuwd architectuurprogramma zoals vorige jaren, maar een driedaagse trip met tussendoor mogelijkheid om ook wat rond te flaneren.

Reis Tweedaagse reis /06/1983

Paris

Tweedaagse reis met bezoek aan diverse recente bouwprojecten in Parijs en ruime omgeving.

Christian De Portzamparc

Christian de Portzamparc (°Casablanca, Marokko, 5 mei 1944) is een Franse architect en stedenbouwkundige met bureau in Parijs. Hij won de Pritzkerprijs in 1994.

Hij studeerde af aan de Ecole Nationale des Beaux Arts in Parijs. In 1966 reisde hij naar New York waar hij een paar maanden stopte met architecuuur – “Architectuur leek me te bureaucratisch, en niet vrij genoeg in vergelijking met de kunst te zijn, en de modernistische idealen die ik eerder aanbeden had, leken me niet in staat te zijn om de rijkdom van het echte leven te bereiken.” Toch keerde hij terug naar zijn studies in 1967 en zou afstuderen aan de Beaux-Arts in 1970.

Hij starte zijn bureau in 1980, samen door Marie-Elisabeth Nicoleau, Étienne Pierres en Bertrand Beau, Het bureau is gevestigd in Parijs, met ook’satelliet’ kantoren in de buurt van bouwplaatsen, in aanvulling op de kantoren in New York en Rio de Janeiro.

Christian de Portzamparc richt zich op alle schalen van de bouw, van eenvoudige gebouwen tot het stedelijke herdenken; de stad is een van hun hoofddoelen van hun werk, het ontwikkelen in parallel en in crossover langs drie grote lijnen: wijk of stadsdelen, individuele gebouwen en wolkenkrabbers.