Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Stéphane Beel 1-7 / 7

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Varia Filmvoorstelling "Occupation des sols" van Marie-Françoise Plissart + Fietstocht

Brugge

De fietstocht brengt je naar een aantal hedendaagse ingrepen aan of dichtbij de Brugse vesten en gaat daarna op zoek naar opmerkelijke gebouwen en woningen in Sint Andries en Sint Michiels met een hedendaagse en/of modernistische invalshoek.

Bezoek van de werf

De bouw van het nieuwe justitiepaleis bij het Rabot is volop aan de gang. Op de resterende oppervlakte van het terrein wordt een stadspark met gemeenschapsvoorzieningen aangelegd. Transparantie en openheid vormen de sleutelwoorden voor de nieuwe gerechtsgebouwen.

Bezoek Antwerpen

Antwerpen, Brasschaat...

bezoek tentoonstelling Steven Holl + een representatief overzicht van recente architektuur in Antwerpen

Lezing over eigen werk

't Leerhuys, Brugge

Voordracht over eigen werk
vooraf leidt Stephane Beel ons rond in een van zijn meest recente realisaties Spaarkrediet, Vlamingstraat 62 te Brugge.

Lezing door André Loeckx

't Leerhuys, Brugge

Een architectuur bedenken voor dit lege hart van Brussel was blijkbaar een voortdurende uitdaging voor heel wat architekten en architectuurverenigingen. In de ontwerpen van o.m. Planning, ARAU, La Cambre, Deleu, Baines, Crepain, Dams, Beel, Neutelings en De Geyter kan men een ingrijpende ontwikkeling lezen in het benaderen van de stad “als substantie van architectuur”.

Stéphane Beel

Stéphane Beel (°Kortrijk, 1 november 1955) is een Vlaams hedendaags architect. Beel is een opvallende vertegenwoordiger van de Nieuwe Eenvoud die de laatste decennia van de 20e eeuw in Vlaanderen tot ontwikkeling kwam.

Stéphane Beel begon zijn architectuurstudie aan het Sint-Lucasinstituut (1974-79) en voltooide zijn studies aan de academie (1979-80), beide in Gent. In 1983 liet hij zich voor het eerst opmerken met een radicaal voorstel voor het Europakruispunt in Brussel. Het ging om een inzending voor de Prijs Paul Bonduelle die hij als lid van Team Hoogpoort samen met Xaveer De Geyter, Willem Jan Neutelings en Arjan Karssenberg ontworpen had. Alle leden van het team waren direct dan wel indirect sterk beïnvloed door Rem Koolhaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Naast zijn eigen bureau, werkte Stephane Beel ook nauw samen met Lieven Achtergael. In 2005 kwam een overzicht van het werk in een editie van het gerenommeerde Spaanse tijdschrift ‘El Croquis’