Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: bOb Van Reeth 1-6 / 6

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Debat Bouwmeesterschap in Vlaanderen

Auditorium Quetelet (Universiteit Gent), Gent

Ooit werd het bouwmeesterschap in het leven geroepen om het architectuurbeleid in Vlaanderen vanuit een langetermijnvisie vorm te geven als reactie op het weinig geconcerteerde en vaak chaotische beleid dat in Vlaanderen bestond. Een vraaggesprek tussen bOb Van Reeth en Leo Van Broeck over de impact van een visie. Filip Canfyn modereert.

Varia Bloeiende landschappen in de Westhoek

Zuid-West Vlaanderen,

De regio Zuid-West Vlaanderen is volop in beweging. Tal van kwaliteitsvolle projecten enten zich in een steeds meer verstedelijkt landschap. We bezoeken de meermaals vergeten Westhoek waar die ‘nieuwe uitdagingen voor het landschap’ vaak nog een andere betekenis hebben.

Bezoek Antwerpen

Antwerpen, Brasschaat...

bezoek tentoonstelling Steven Holl + een representatief overzicht van recente architektuur in Antwerpen

Debat met Sieg Vlaeminck, bOb Van Reeth & Charles Vermeersch

't Leerhuys, Brugge

Een vraag die in de videofilm wordt beantwoord door architecten als Rogers, Foster, Stirling, Pei, Johnson, Meier … critici als Frampton en Huxable … en visueel wordt geïllustreerd met enkel belangrijke gebouwen uit de architectuuractualiteit. Stof ook voor een debat.

bOb Van Reeth

Robert Georges Jozef Luis Leo (bOb) Van Reeth (°Temse, 26 februari 1943) is een Vlaamse architect.

In zijn werk gaat Van Reeth niet uit van een bepaalde architecturale vorm, maar wel van leef- en werkpatronen van de bewoners. Hij begon in 1965 en ontwierp vooral woningen, onder meer in Mechelen en Kalmthout. In 1972, het jaar waarin hij docent werd aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst in Antwerpen, richtte hij met Jean-Paul Laenen en Marcel Smets de werkgroep Krokus op. Deze werkgroep hield zich bezig met de restauratie van de oude stadskern van Mechelen. In de jaren 80 ontwierp hij onder andere het nieuwe gebouw van het Onze-Lieve-Vrouwecollege aan de Rubenslei te Antwerpen. In 2007 tekende hij een nieuwe vleugel voor de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

Hij stond ook bekend om zijn kijk op het programma van eisen. Volgens hem bestaan er maar enkele succesvolle stadsvormen. Experimenteren tot nieuwe vormen hoeft dan ook niet. Hij grijpt terug naar al ontwikkelde, werkende principes. Tijdens het ontwerpprocces trekt hij zich vrijwel niets aan van het programma van eisen. Hij ontwikkelt gebouwen die kunnen meegroeien en waarin zich door verloop van tijd verschillende functies in kunnen vestigen. Hij benoemt dit als “de Intelligente Ruïne”.

Van Reeth werd in januari 1998 als eerste Vlaamse Bouwmeester aangesteld door de toenmalige Vlaams minister van Financiën, Begroting en Gezondheidsbeleid Wivina Demeester. Op 1 juni 2005 werd hij opgevolgd door Marcel Smets. Op 25 november 2005 werd hij aangeduid als lid van de kwaliteitskamer Oosterweelverbinding. Datzelfde jaar eindigde hij op nr. 405 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst. Van Reeth werd in 2012 geridderd tot Grootofficier in de Leopoldsorde met ranginneming op 15 november 2011. In december 2014 werd Bob Van Reeth aangesteld als tijdelijk voorzitter van de welstandscommissie van de stad Antwerpen.