Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Dominique Perrault 1-6 / 6

Reis Fietsend op zoek naar het Parijs van Le Corbusier /05/2015

Paris

Joséphine Baker was in de Parijse avant-garde “très hot” omwille van haar dans gekleed in 16 bananen. Hemingway noemde haar “the most sensational woman anyone ever saw”. Adolf Loos tekende voor haar een unbuild “Huis van Roosmalen”. Joséphine en architectuur. Maar Josephine Baker en Le Corbusier? Wij zoeken een antwoord.

Reis twee stedenbouwkundige visies /10/2014

Le Havre & Nantes

Ontdek twee totaal verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen: een modernistische aanpak in Le Havre tegenover een hedendaagse aanpak in Nantes. Onderweg bekijken we nog enkele interessante projecten in Rouen, Saint-Nazaire en Parijs.

Lezing over eigen werk

Interieur, Kortrijk Xpo, Kortrijk

Dominique Perrault zal het in zijn lezing vooral hebben over het gebruik van glas in gevels en interieur.

Reis Architecture à la grande Vitesse /05/1996

Lyon, Paris...

Het cultureel belang van de ‘grands projects’ van Mitterrand kan nauwelijks worden overschat. In het zog van de grote architekturale staatsopdrachten voltrok zich een architektuurvernieuwing tot in alle uithoeken van Frankrijk.

Lezing over eigen werk

't Leerhuys, Brugge

Tijdens de reis naar Parijs in mei 1989 hebben we in Marne La Vallée het schitterende Ecole Supérieure d’Ingénieurs ESIEE bezocht. Drie maand later won Dominque Perrault de wedstrijd van la “très grande” bibliothèque de France, het meest omvangrijke presidentieel project in Parijs, en terzelfdertijd het grootste gebouw met een culturele funktie in de wereld.

Reis Les sept grands travaux /05/1989

Paris

In het eerste jaar na zijn verkiezing in 1981 startte François Mitterand in Parijs een bouwoperatie met een omvang die Frankrijk sinds Napoleon III en Louis XIV niet meer had beleefd.
‘Les sept grands travaux’ zouden het architectuurlandschap in Frankrijk grondig wijzigen.

Dominique Perrault

Dominique Perrault (°Clermont-Ferrand, 9 april 1953) is een Franse architect. Hij staat het meest bekend om zijn ontwerp van het nieuwe gebouw van de Bibliothèque nationale de France, waarmee hij de European Union Prize for Contemporary Architecture in 1996 heeft gewonnen. In 1978 studeerde hij af aan de École nationale supérieure des beaux-arts in Parijs. Daarnaast studeerde hij stadsplanning aan de École nationale des ponts et chaussées en geschiedenis aan de École des hautes études en sciences sociales. Tegenwoordig staat hij aan het hoofd van zijn eigen architectenbureau Dominique Perrault Architecte (DPA).