Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Mecanoo 1-3 / 3

Bezoek daguitstap

Rotterdam

Rotterdam is culturele hoofdstad Europa in 2001. Wie de laatste decennia in of langs Rotterdam voorbij kwam, kan onmogelijk het “wereldstad” gevoel zijn ontgaan.

Bezoek Utrecht

Utrecht

Daguitstap naar Utrecht: het Educatorium van OMA, de Studentenhuisvesting van Uytenhaak, de Hogeschool voor economie van Mecanoo, het Minaertgebouw van Neutelings, Woonhuis dubbel van MVRDV en veel meer.

Lezing Enthousiast modernisme zonder dogma's

't Leerhuys, Brugge

De Delftse architektengroep Mecanoo behaalde in 1987 de Rotterdam Maaskant-juniorprijs en realiseerde in de laatste acht jaar een opvallende reeks gebouwen die gaandeweg ook internationaal aandacht trokken.

Mecanoo

Mecanoo is een Nederlands architectenbureau gevestigd in Delft, in 1984 opgericht door Francine Houben, Henk Döll, Roelf Steenhuis, Erick van Egeraat en Chris de Weijer.

De eerstgenoemde drie architecten hadden daarvoor samen mee gedaan aan een wedstrijd voor studenten in verband met jongerenhuisvesting in Rotterdam en daarbij de eerste prijs gewonnen. In de loop der jaren (1988-2003) hebben Steenhuis, Van Egeraat, De Weijer en Döll het bedrijf verlaten. Houben maakt nog steeds deel uit van de leiding als creatief directeur, samen met technisch directeur en partner Aart Fransen en financieel directeur Peter Haasbroek. In de loop van de jaren zijn Francesco Veenstra, Ellen van der Wal, Paul Ketelaars en Dick van Gameren toegetreden als partners.

De naam van het bureau is geïnspireerd door het “speelgoed” Meccano. Het hoofdkantoor van Mecanoo is gevestigd aan de Oude Delft in Delft. Daarnaast is er een kantoor in Manchester in Engeland voor het Verenigd Koninkrijk, Washington D.C. voor de Verenigde Staten en in Kaohsiung op Taiwan voor Azië.