Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Eduardo Souto de Moura 1-3 / 3

Lezing over eigen werk

Katho Campus, Kortrijk

Een wandeling doorheen het oeuvre van Souto de Moura ontplooit een soort meditatie en zelfreflectie over het beroep, het vak, de discipline. Een bijna autistische queeste naar perfectie.

Reis hedendaagse architectuur /2008

Porto, Braga, Coimbra...

De metro in Porto, Casa da Musica, het voetbalstadion in Braga, Alvaro Siza & Eduardo Souto de Moura, de Portugese zon, Christina Branco Vino Verde of Vintage Port. Mansilla & Tuñón in Leon, Patxi Mangado in Santiago de Compostella, el camino peregrino, de Spaanse zon, olà, una Cava, un Cerveza, por favor.

Lezing over eigen werk

Magdalenazaal, Sint-Andries Brugge

De invloed van de Portugese architect Eduardo Souto de Moura is van onschatbare waarde voor de hedendaagse Europese architectuur. Eduardo Souto de Moura geniet vandaag grote internationale erkenning.

Eduardo Souto de Moura

Eduardo Elísio Machado Souto de Moura (°Porto, 25 juli 1952) is een Portugees architect, hij won de Pritzkerprijs in 2011.

Souto de Moura studeerde beeldhouwen voordat u naar de architectuur aan de School voor Schone Kunsten van de Universiteit van Porto, de huidige FAUP – Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto, en behaalde zijn diploma in 1980. Van 1974-1979 werkte hij in het bureau van Álvaro Siza Vieira, die hem aangemoedigde om zijn eigen bureau op te starten. Hij begon zijn carrière als zelfstandig architect in 1980, na het winnen van een prijsvraag voor de Casa das Artes, een cultureel centrum met een auditorium en een tentoonstelling galerie in de tuinen van een neo-klassiek herenhuis, in zijn geboortestad van Porto. Souto de Moura werkte nog samen met Siza voor het Portugese paviljoen op de Expo 2000 in Hannover, en het Serpentine Gallery paviljoen in 2004.

Souto de Moura vroege werken waren vaak bescheiden woonhuizen, vooral in Portugal. Van 1981 tot 1990 was Souto de Moura assistent-professor en hij werd later benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Porto. Hij is gastprofessor in Genève, Parijs-Belleville, de Harvard University, Dublin, ETH Zürich en Lausanne.