Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Alvar Aalto 1-10 / 11

Lezing Gilbert Decouvreur

Concertgebouw - Kamermuziekzaal, Brugge

De New Yorkse wereldtentoonstelling van 1939 bracht Jean Sibelius en architect Alvar Aalto ten minste in geest samen in een cruciale episode in de Finse geschiedenis. In Aalto’s labyrintische paviljoen klonk een opname van Sibelius’ roerende Andante Festivo, twee symbolen van een zelfverzekerde natie onder Russische dreiging. In deze lezing leer je bij over de Finse designer, die niet alleen imposante gebouwen als de Finlandia Hall ontwierp, maar ook textiel, glaswerk en meubels.

Reis twee stedenbouwkundige visies /10/2014

Le Havre & Nantes

Ontdek twee totaal verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen: een modernistische aanpak in Le Havre tegenover een hedendaagse aanpak in Nantes. Onderweg bekijken we nog enkele interessante projecten in Rouen, Saint-Nazaire en Parijs.

Reis Waar de zon nauwelijks ondergaat /2014

Helsinki, Turku...

Sommige gebouwen worden beter naar mate ze ouder worden – of naar mate we zelf ouder worden?
Met Alvar Aalto als kompas reizen we door de eindeloze wouden en krijgen bij elke klassieker het gevoel terug thuis te komen: de werken zijn prachtig bewaard en maken nóg meer indruk dan voorheen.

Reis architectuur & landschap /10/2011

Duisburg, Essen & Münster

Het Ruhrgebied was ooit de grootste industrieregio van Europa. Er werd op grote schaal steenkool gewonnen en staal geproduceerd. In de jaren tachtig was de neergang van de zware industrie echter een feit, en de meeste mijn- en staalwerkers werden werkloos. Met het regio-project IBA Emscherpark onderging het Ruhrgebied een ingrijpende verandering.

Reis Stockholm & Oslo /05/2009

In Oslo worden we geleid langs een imponerende reeks werken van Arne Korsmo en Sverre Fehn. In Stockholm bekijken we meesterwerken van Asplund, Lewerentz en Celsing, in Uppsala onverwacht een Aalto. We ontdekken ook recenter werk van Snohetta, Kristin Jarmund, Jensen & Skodvin, Jarmund & Vigsnaes en Henning Larsen.

Reis Vakmanschap, landschap en herbestemming /05/2006

København, Malmö

De Denen en Zweden gebruiken het landschap om stedelijke interventies te structureren. Al dan niet nieuw ingerichte pleinen, parken en tussenruimtes zijn op een hoger niveau getild door objecten een tweede betekenislaag toe te kennen.

Reis Het Lage Licht /03/2000

Jyväskylä, Säynätsalo, Tampere, Prikkala, Normarkky, Turku, Paimo, Hvittrask, Otamiemi, Helsinki, Tapiola, Vantaa,

Alhoewel het in hoofdzaak een Aalto-reis wordt, hebben we toch heel wat boeiende en indrukwekkende architectuur ontdekt, zowel uit de periode voor als na en zelfs hedendaags.

Lezing door Gilbert Decouvreur

't Leerhuys, Brugge

In het overzicht van zijn omvangrijke oeuvre worden 200 projecten genoemd, waarvan ongeveer de helft uitgevoerd werd, voor het grootste deel openbare gebouwen.

Reis Internationale Bauaustellung 1987 /1987

Berlin & Wolfsburg

De confrontatie met dit Berlijn, dit stukje westen als eiland in Oost-Duitsland, is een schokkende ervaring. Nergens worden de politieke tegenstellingen zo scherp aangevoeld als hier. Een ervaring die elk van ons moet meemaken om de relativiteit van het machtsvertoon, zoals zij aan beide kanten van de barrières zo groots wordt gespeeld, in zijn juiste dimensie te kunnen schatten.

Alvar Aalto

Alvar Aalto (°Kuortane, Finland, 3 februari 1898 – †11 mei 1976) studeerde tussen 1916 en 1921 architectuur bij Armas Lindgren aan het Polytechnicum in Helsinki. Daarna reisde hij door Europa en deed in verschillende architektenbureau’s kennis en ervaring op, voordat hij in 1923 zijn eigen kantoor in Jyväskylä opende, waarin vanaf 1925 ook zijn echtgenote Aino meewerkte.

Aalto’s vroege werk dat daar ontstond, zijn het Huis van de Arbeiders (1923-1925) en het gebouw van de patriottische verenigingen dat in 1929 werd opgeleverd.
In 1927 verplaatste hij zijn bureau naar Turku en bouwde het redaktiekantoor van de krant ‘Turun Sanomat’ (1927-1929), het tuberculose-sanatorium Paimio (1928-1933) en de stedelijke bibliotheek in Viipuri (1930-1935). Het glazen trappenhuis daarvan werd veelvuldig gekopieerd.

In 1928 werd Aalto lid van de CIAM. In 1933 verhuisde hij met zijn bureau naar Helsinki en richtte in 1935 met zijn vrouw Aino, het echtpaar Maire, Harry Gullichson en Nils Gustav Hahl de meubelfirma Artek op. Daarna won hij de prijsvraag voor het Finse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs; het betrof een gebouw dat in zijn geheel van hout was.

Naar aanleiding van een tentoonstelling van zijn werk reisde hij in 1938 voor het eerst naar de VS. Daar werkte hij aan het ontwerp voor het Finse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York met zijn uitgekiende schuine presentatiewand.
Tegelijkertijd beëindigde hij de eerste bouwfase van de cellulosefabriek in Sunila.
In 1940 had Aalto een leerstoel voor architektuur aan het Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts. Het enige voor een Amerikaanse opdrachtgever ontworpen gebouw was het in 1947/1948 gebouwde studentenhuis voor het Institute of Technology in Cambridge.

In het overzicht van zijn omvangrijke oeuvre worden 200 projekten genoemd, waarvan ongeveer de helft uitgevoerd werd, voor het grootste deel openbare gebouwen zoals het gemeentehuis in Säynätsalo (1949-1952), het ‘Huis der Cultuur’ in Helsinki (1955-1958), de Technische Hogeschool in Otaniemi (1955-1964) en het gemeentecentrum en de kerk in Seinäjoki (1958-1965). In Duitsland bouwde hij een woonhuis voor de Interbau in Berlijn (1957) en het wooncomplex ‘Neue Vahr’ in Bremen (1959-1962). Pas lang na zijn dood werd het operagebouw in Essen voltooid.