Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: NERO 1-4 / 4

Tentoonstelling Tussen kijken en maken /06/2015

K.U. Leuven faculteit architectuur, Gent

Een generatie architecten afgestudeerd aan Sint-Lucas, in 1974 en allen lesgevers neemt afscheid: Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Marc Dubois, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Paul Lievevrouw, Francis Glorieux en Martin Herman. Ook Christian Kieckens, Marc Felix en Gilbert Decouvreur (Sint-Lucas Kunsthumaniora), die jaren lesgaven op het instituut, ingenieur-architect Guy Mouton en architect Patrick Lints vervoegden het team.

Lezing De concrete utopie

't Leerhuys, Brugge

Geen spektakelarchitectuur maar een doordacht toepassen van functionaliteit en een beheerst gebruik van hedendaagse materialen, licht en ruimte waaruit een strakke poëzie straalt.

Bezoek Architectuur als Buur

Gent

In een samenwerkingsverband tussen de Gentse architectuurverenigingen en de diensten van de stad Gent werd een grootse architectuurtentoonstelling opgezet waarin een 180 tal gebouwen werden opgenomen. Het tentoonstellingsconcept inspireerde zich op de ruimtelijke contrasten van straten en pleinen in confrontatie met de historische lokatie van de Sint-Pietersabdij.

Lezing door William Lievens, Jan Debusschere, Philip Cardinael en Wilfried Vandeghinste, Jan Dewitte & Dhr. Puttman

Herberg 'Gasthof Den Engel', Gits

We zullen trachten een probleemverkenning te organiseren omtrent sociale woningbouw als invul- of vernieuwbouw in stad en dorp, aan de hand van praktijkgevallen met projecten van architecten en zaakvoerders van bouwmaatschappijen.

NERO

NERO is een Gents architectenbureau dat werd opgericht in 1988 door drie architecten: William Lievens (°1948), Rudi De Backer (°1958) en (sinds 1993) Marianne Hofstede (°1958-2013). Sinds de oprichting van het bureau in 1988 realiseerde dit trio in een wijde omgeving rond Gent een reeks opmerkelijke gebouwen. Geen spektakelarchitectuur maar een doordacht toepassen van functionaliteit en een beheerst gebruik van hedendaagse materialen, licht en ruimte waaruit een strakke poëzie straalt.

Het werk van Nero verenigt water en vuur en staat derhalve in het teken van de concrete utopie. Terwijl het concrete van deze utopie, rekening houdt met de wetten van budget, timing en bouwlogica zorgt de utopie of het geloof in een maakbare droomwereld voor een frisse verrijking van de architectuurtaal. Nero, de waanzinnige Romeinse keizer. Nero de olijke stripfiguur…

Architectuur is voor de architecten van Nero geen theorieproduct. Maar op zoek naar dé aha erlebnis, wordt het domein van de architectuur voortdurend verkend: van zitbank tot stad, van beton tot polyester, van beeld tot structuur, van droom tot werkelijk.”