Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: UNStudio 1-2 / 2

Bezoek daguitstap

Rotterdam

Rotterdam is culturele hoofdstad Europa in 2001. Wie de laatste decennia in of langs Rotterdam voorbij kwam, kan onmogelijk het “wereldstad” gevoel zijn ontgaan.

Lezing Het zwijgen van de architectuur

't Leerhuys, Brugge

Van Berkel is eerder gevormd door ‘belangrijke zaken die geen plaats hebben in een schema over architectuur’ : televisie, de eerste maanlanding, muziek, winkelcentra, vliegtuig, telefoon, Neo-Aristotelische filosofie, actuele kunst, auto’s en autowegen …

UNStudio

UNStudio is een architectenbureau gevestigd in Amsterdam. Het bureau werd opgericht in 1988 door architect Ben van Berkel en kunsthistorica Caroline Bos onder de naam Van Berkel en Bos Architectenbureau.

In 1998 kreeg het de huidige naam die staat voor United Network, waarmee het bureau wil benadrukken dat het een netwerk vormt van specialisten op het gebied van architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

Een van de meest in het oog springende ontwerpen is de Erasmusbrug in Rotterdam. Recente projecten zijn het Burnham Pavilion in Chicago, het Mercedes Benzmuseum in Stuttgart, de huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en Belastingdienst in Groningen, het wooncomplex Five Franklin Place in New York en het masterplan voor het station van Arnhem. Verder het Agoratheater (Lelystad), het grijze theehuis (Vreeland) en VilLA NM in Upstate New York.