Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Marie-José Van Hee 1-6 / 6

Lezing More Home, More Garden

Auditorium Quetelet, Gent

Woorden door An Fonteyne (noA architecten), Caroline Voet (Voet en De Brabandere), (Mechthild Stuhlmacher (Stuhlmacher Korteknie architecten (NL)), Tania Vandenbussche en Els Claessens (ECTV architecten) en Tinne Verwerft (M U R M U U R architecten)

Bezoek Archipelfilm: poëzie van de alledaagsheid.

Concertgebouw, Brugge

Het Concertgebouw Brugge wordt een open huis. In 2002 opende het Brugse Concertgebouw de deuren. De architecturale parel van Robbrecht & Daem architecten evolueerde snel tot een bruisende ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de bedrijfswereld uit binnen- en buitenland. 15 jaar later, meer precies vanaf september 2017, geeft het Concertgebouw nu ook overdag zijn geheimen prijs.

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Tentoonstelling Tussen kijken en maken /06/2015

K.U. Leuven faculteit architectuur, Gent

Een generatie architecten afgestudeerd aan Sint-Lucas, in 1974 en allen lesgevers neemt afscheid: Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Marc Dubois, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Paul Lievevrouw, Francis Glorieux en Martin Herman. Ook Christian Kieckens, Marc Felix en Gilbert Decouvreur (Sint-Lucas Kunsthumaniora), die jaren lesgaven op het instituut, ingenieur-architect Guy Mouton en architect Patrick Lints vervoegden het team.

Varia film door Maarten Vanden Abeele /11/2014

Concertgebouw, Brugge

Is het niet zo dat architectuur een traag vak moet zijn? Met een installatie met diverse timelapse-opnamen kan u een architecturale parel van Marie-José Van Hee Architecten op diverse schalen ontdekken. Een mentaal kader van rust geeft de toeschouwer de tijd om zich geleidelijk aan in de serene, kwalitatieve ruimtes in te leven.

Lezing Lezing over eigen werk

't Leerhuys, Brugge

In 1997 ontving Marie-José Van Hee, samen met Paul Robbrecht en Hilde Daem, de Cultuurprijs voor Architectuur van de Vlaamse Gemeenschap, nadat in 1993 aan haar werk een tentoonstelling in de Singel en een monografie werd gewijd. Marie-José Van Hee houdt zich ver van diepzinnige beschouwingen en statements om haar werk te legitimeren.

Marie-José Van Hee

Marie-José Van Hee (°Gent, 21 mei 1950) is een Belgisch architect.

Van Hee studeerde architectuur aan het Sint-Lucasinstituut te Gent, waar ze in 1974 afstudeerde. Van 1976 tot 1986 werkte ze bij Groep Planning. Van 1986 tot 1990 werkte ze voor het bureau VDVH & Assoc. In 1990 begon ze met haar eigen bureau in Gent en een jaar later werd ze ook docent bij het departement architectuur van Sint-Lucas.

Marie-José Van Hees oeuvre omvat vooral woningen en verbouwingen. Haar ontwerpen zijn eenvoudig, maar zintuiglijk. Ze laat zich onder andere inspireren door ontwerpen van Luis Barragán en dom Hans van der Laan.

Samen met Robbrecht & Daem ontving Van Hee in 1997 de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor de Architectuur. In 2017 ontving ze de RIBA onderscheiding (British International Fellowship from the Royal Inistitute of British Architects) voor haar bijdrage aan de architectuur.