Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: John Pawson 1-2 / 2

Reis 1919–2019 /11/2019

Duitsland,

Deze architectuurreis dompelt jullie onder in de ontstaansgeschiedenis èn de erfenis van het Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten ontstond in 1919 in Weimar, verhuisde vervolgens naar Dessau en was tot 1932 in Berlijn gevestigd.

Lezing Building the Dream

CC Scharpoord, Knokke-Heist

Het ‘minimalisme’ van Pawson is een ascetische vorm van onderdrukking van de bonte, alledaagse beeldcultuur, van lelijkheid en banaliteit. Een intellectuele bijdrage tot de architectuur zoals de Japanse zentuinen dat waren voor de tuinarchitectuur.

John Pawson

John Pawson (°Halifax, Engeland, 1949) is een Britse architect wiens werk bekend staat om zijn minimalistische esthetiek.

Komende uit een rijke familie, werd hij opgeleid in Eton. Na een periode in de familie textiel-business vertrok Pawson naar Japan, verhuizen naar Tokyo tijdens het laatste jaar van zijn verblijf, waar hij een bezoek aan de studio van de Japanse architect en designer Shiro Kuramata. Bij zijn terugkeer naar Engeland schreef hij aan de architectuur Association in Londen, verlaat om zijn eigen praktijk te vestigen in 1981.

Pawson’s werk richt zich op manieren benaderen fundamentele problemen van de ruimte, proportie, licht en materialen. Terwijl particuliere huizen in de kern van het werk zijn gebleven, hebben de projecten een brede waaier van schalen en gebouwtypologieën overspannen, van het Sackler Crossing over het meer in de Royal Botanic Gardens, Kew, een flagship store voor Calvin Klein en de belangrijkste opdrachten voor Ian Schrager, ballet sets, jacht interieur en een nieuwe cisterciënzer klooster in Bohemen.