Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Coussée & Goris 1-6 / 6

Lezing Natura Naturans (Vers une nature)

Stadsbibliotheek De Krook (Zaal De Blauwe Vogel), Gent

De opening van de stadsbibliotheek ‘De Krook’ geeft Archipel de kans om in te zoomen op het werk van Coussée en Goris architecten. Ralf Coussée en Klaas Goris geven een lezing onder de titel “natura naturans (vers une nature)”. De geplande rondleiding kan door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. De bibliotheek is een openbaar gebouw. Het is dus perfect mogelijk om, met respect voor de gebruikers, in alle stilte in de publiek toegankelijke delen van het gebouw rond te wandelen voorafgaand aan de lezing.

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Bezoek Archipelfilm: poëzie van de alledaagsheid.

Concertgebouw, Brugge

Het Concertgebouw Brugge wordt een open huis. In 2002 opende het Brugse Concertgebouw de deuren. De architecturale parel van Robbrecht & Daem architecten evolueerde snel tot een bruisende ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de bedrijfswereld uit binnen- en buitenland. 15 jaar later, meer precies vanaf september 2017, geeft het Concertgebouw nu ook overdag zijn geheimen prijs.

Bezoek Busrit door Zuid West-Vlaanderen

De acht bouwwerken van het dagprogramma variëren in typologie – van hotel over bedrijfsgebouw tot dorpshuis of cultureel centrum – en de busrit brengt ons naar plekken waarvoor we zelf niet zo gauw speciaal een omweg zouden maken.

Lezing Identiteit ontvouwd

De Centrale, Gent

Architectuur blikt van nature ruimte in en dirigeert elke beweging. In hun zoektocht naar fluïditeit van ruimte strijken de architecten Ralf Coussée en Klaas Goris de vouwen in het stedelijke territorium glad met publieke intimiteit.

Lezing over eigen werk

't Leerhuys, Brugge

Coussée & Goris is inmiddels uitgegroeid tot een ruimer team jonge architecten met projecten in België en Frankrijk. Un werk is een verademing. Zuivere detaillering, eerlijk materiaalgebruik, hardnekkige logica, serene geometrie, zorgvuldige inpassing geeft het werk een pregnante evidentie en actualiteit.

Coussée & Goris

Coussée & Goris is een Belgisch architectenbureau opgericht door Ralf Coussée (°Roeselare, 1959) en Klaas Goris (°Brussel, 1960) in 1998 in Gent.

Schreeuwerige en hapklare sterarchitectuur wordt door hen verworpen ten gunste van puurheid en contemplatie, een houding waarbij de essentie van typologie, materiaal en ruimte centraal staat. “Alleen een alerte verbeelding en een onderscheidend oog kunnen de genereuze ruimtelijkheid opmerken, de consistente wijze waarop de dingen in elkaar worden gezet, het geniale ‘knutselwerk’ en de montage van materialen die telkens weer een nieuwe gedaante krijgen”