Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Baumschlager - Eberle 1-5 / 5

Tentoonstelling Opening tentoonstelling

Pandgang Campus Sint Lucas Gent, Gent

In de afgelopen dertig jaar heeft de kleine Oostenrijkse provincie Vorarlberg met zijn hedendaagse bouwcultuur naam voor zichzelf gemaakt. Vorarlberg bouwde aan een eigen regionale identiteit. Er werd een rondreizende tentoonstelling ontwikkeld om de architectuur uit Vorarlberg op de internationale kaart te zetten.

Debat triënnale Brugge 2015

Vriendenzaal van de musea, Brugge

Een debat waarbij gekende architectenbureaus – gemodereerd door architect en stedenbouwkundige Marc Martens – hun relaas geven over ‘omgaan met erfgoed’. In het panel zitten o.a. noA architecten, Dertien 12, Urbain Architectencollectief, Adriaan D’Halluin (Baumschlager-Eberle)

Reis meerdaagse reis /05/2001

Luzern, Chür, Zürich, Sant Gallen...

We reisden doorheen besneeuwde passen in Zwitserland, van dorp tot dorp, om vele project ter plaatse op te zoeken.

Lezing over eigen werk

't Leerhuys, Brugge

Een pragmatisch realisme, een tegendraads, no nonsens onderzoek naar het haalbare, naar rationeel uitgezuiverde prototypes, bedacht vanuit site, functies en materiaalgebruik. “Architectuur vanaf het nulpunt” zoals Dietmar Eberle het formuleert, of architectuur ontdaan van effectbejag, maar ontworpen vanuit de logica van het bouwen.

Lezing door Christian Kieckens

't Leerhuys, Brugge

De actuele architectuur in Zwitserland wordt benadert vanuit drie invalshoeken, namelijk het Zwitserse denken: de neutraliteit, collectiviteit, controle, ordening, cultuur… , de thematiek van ‘geen architectuur maar bouwen’ en de hedendaagse interventies in dit bouwen doorheen een ander omgaan met materialen, constructies, hedendaagse kunst…

Baumschlager - Eberle

Het architectenbureau werd opgericht in 1985 door Carlo Baumschlager en Dietmar Eberle.

Sinds het opstarten van activiteiten in Vorarlberg, de meest westelijke staat van Oostenrijk, met de focus van haar activiteiten op huisvesting en residentiële architectuur, het bedrijf is inmiddels internationaal vastgestelde met vestigingen in Lochau (Oostenrijk), Wenen, St. Gallen (Zwitserland), Zürich (Zwitserland), Vaduz (Liechtenstein) en Beijing.

Carlo Baumschlager (°1956) begon zijn lezingen activiteiten in het begin van 2007. Hij is hoogleraar aan de Münchener Academie voor Schone Kunsten.

Dietmar Eberle (°1952) doceert aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich. Zijn laatste publicatie “Von der Stadt zum Haus” (“van de stad naar het Huis”) (2007) geeft de resultaten van een cursus hij gehouden in het Technology Institute.

Professor Winfried Nerdinger schrijft het succes van de praktijk “de combinatie van een duidelijk zichtbaar onderhoud van de architectonische traditie, het gebruik van de meest moderne technologieën, en een zorg voor duurzame energie-efficiëntie”.