Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: SANAA 1-8 / 8

Reis Een avontuurlijke budgetreis voor architectuurliefhebbers /2019

Japan

Grijp deze kans om met andere architectuurliefhebbers rugzak-gewijs de Japanse architectuur, kunst en cultuur te leren kennen. Deze originele, chronologische route start in de eeuwenoude stad Kyoto, voert je langs de kunsteilanden op weg naar de metropool Tokyo.

Lezing Over traditie en meesterschap

Theaterzaal Ledeberg, Gent

Het meesterschap in Japan tart alle verbeelding. Niet alleen in de beheersing van de architecturale ruimte, materiaalkeuze en meesterlijke detaillering, maar eveneens in het overleveren van kennis.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Centre Pompidou Metz | Japan-ness & Japanorama /12/2017

Centre Pompidou, Metz - Frankrijk

Het Centre Pompidou in Metz is dit najaar ondergedompeld in een Japanse atmosfeer met twee tentoonstellingen: de architectuur-expo’JAPAN-NESS’ maakt een boog van 1945 tot nu en de kunst expo ‘JAPANORAMA’zet Japanse hedendaagse kunst na 1970 in de kijker.

Reis architectuur in het zuidwestelijke deel /05/2012

Een tocht van Genève over Lausanne, Biel en Neuchatel naar Bern, met tal van tussenstops in het prachtige Zwitserse landschap zal ons laten kennis maken met een architectuur die sterk gerelateerd is aan de bestaande context.

Reis architectuur & landschap /10/2011

Duisburg, Essen & Münster

Het Ruhrgebied was ooit de grootste industrieregio van Europa. Er werd op grote schaal steenkool gewonnen en staal geproduceerd. In de jaren tachtig was de neergang van de zware industrie echter een feit, en de meeste mijn- en staalwerkers werden werkloos. Met het regio-project IBA Emscherpark onderging het Ruhrgebied een ingrijpende verandering.

Reis People meet in Architecture /11/2010

Venezia

De artistieke leiding van de Biënnale ligt dit jaar in handen van de Japanse architecte Kazuyo Sejima. Het thema stelt de kwaliteit van architectuur in relatie tot de maatschappij ter discussie.

Lezing door Hera Van Sande

't Leerhuys, Brugge

De architectuur van Sejima is onwaarschijnlijk licht, bijna gedematerialiseerd, efemeer… Puur, eenvoudig, streng geometrisch. Broze dragers, huiden van glas. Transparanties, koele ruimten… Gebouwen als schema’s rond het hedendaagse leven.

SANAA

SANAA (Sejima And Nishizawa And Associates) is een architectenbureau uit Tokio, Japan. Het werd in 1995 opgericht door twee Japanse architecten Kazuyo Sejima (°妹島和世, 1956) en Ryue Nishizawa (°西沢立衛, 1966) en werken nog steeds aan afzonderlijke projecten buiten SANAA. Sejima en Nishizawa werden bekroond met de Pritzkerprijs in 2010.

SANAA’s werk omvat een groot aantal bekende openbare gebouwen, zoals de New Museum en het Rolex Learning Center, maar de architecten experimenteren ook met woningen, vooral in hun individuele praktijken. Ondanks hun witheid, zijn de gebouwen van SANAA verre van modernistische architectuur. De architecten blijven elementen van twijfel en onduidelijkheid op nemen in hun werken. Het uitgebreide gebruik van glas in de architectuur SANAA’s heeft een heel ander effect dan in de meeste glazen gebouwen, ze gebruiken het glas ook voor reflecties en het creëren van gelaagde ruimten met onduidelijke grenzen. De architecten gebruiken graag speelse elementen in hun architectuur, ze trachten humor en ervaring toe te voegen.

SANAA uit vaak dat ze een “vierde dimensie” in hun ruimte ontwerpen. Dit wil zeggen dat de complexiteit van hun gebouwen niet enkel kan verklaard worden met tekeningen of foto’s. Het vleugje humor, de ruimtelijke dubbelzinnigheid en het gebruik van reflecties vereisen een bezoek aan de gebouwen om ze echt te begrijpen.

In 2004 ontving SANAA de Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië voor de 21st Century Museum of Contemporary Art. In 2010 werd SANAA bekroond met de hoogste eer in de architectuur, de Pritzker Prize.