Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Gigon / Guyer 1-4 / 4

Reis Van baksteen-expressionisme tot Ishigami’s ontastbaarheid NTB

UITGESTELD

Duitsland,

Een bezoek aan Hamburg is een wandeling door de bouwgeschiedenis van de laatste anderhalve eeuw. Hier heeft weinig architectuur die ouder is de stormen overleefd; brand, epidemieën, economische revoluties, oorlog… Maar haar bevolking krabbelde altijd opnieuw overeind, paste de stad aan naar de nieuwe realiteit.

Lezing over eigen werk

Magdalenazaal, Sint-Andries Brugge

Het duo Anette Gigon en Mike Guyer hadden in 1989 met de wedstrijd voor het Kirchner Museum in het Zwitserse Davos een start van een buitengewoon architecturaal parcours. De sobere zuiverheid, de nederige terughoudendheid, de behandeling van licht en ruimte brachten een nieuwe dimensie in het museumontwerp.

Reis meerdaagse reis /05/2001

Luzern, Chür, Zürich, Sant Gallen...

We reisden doorheen besneeuwde passen in Zwitserland, van dorp tot dorp, om vele project ter plaatse op te zoeken.

Lezing door Christian Kieckens

't Leerhuys, Brugge

De actuele architectuur in Zwitserland wordt benadert vanuit drie invalshoeken, namelijk het Zwitserse denken: de neutraliteit, collectiviteit, controle, ordening, cultuur… , de thematiek van ‘geen architectuur maar bouwen’ en de hedendaagse interventies in dit bouwen doorheen een ander omgaan met materialen, constructies, hedendaagse kunst…

Gigon / Guyer

Gigon/Guyer is een Zwitsers architectenbureau opgericht in 1989 en gevestigd in Zürich.

Annette Gigon (°Herisau, Zwitserland, 24 mei 1959) studeerde af in de architectuur in 1984 van ETH Zürich. Ze werkte in het bureau van Marbach & Rüegg van 1984 tot 1986 en bij Herzog & de Meuron van 1986 tot 1988, en ook in haar eigen praktijk van 1987. Ze is lid van de Academie van Beeldende Kunsten, Berlijn.

Mike Guyer (Columbus, USA, 5 juli 1958) bezocht de lagere en middelbare school in Zürich, en studeerde af in de architectuur in 1984 van de ETH Zurich. Hij werkte bij OMA in Rotterdam 1984-1987. Hij richtte zijn eigen kantoor in 1987, en was een assistent-docent onder Prof. Hans Kollhoff aan de ETH Zurich 1987-1988.

Gigon en Guyer werden gastprofessoren bij EPF Lausanne 2001-2002, en zijn gastprofessoren aan de ETH Zürich sinds 2008. Sinds 2012 houden zij een gezamenlijke leerstoel voor architectuur en bouw aan de ETH Zürich.

Volgens Fiona McLachlan, een architect die doceert aan de Universiteit van Edinburgh zijn de gebouwen van Gigon/Guyer “ruimtelijk, duidelijk, leesbaar en logisch”, met een “eenvoud van vorm voornamelijk afgeleid uit de functie.” De museum projecten maken gebruik van meestal een ingetogen materiaalpalet, met een reeks van eenvoudige, wit geschilderde ruimten in het interieur en exterieur, dat “voorkomen dat saai, karakterloze containers door hun poëtische gebruik van materialen.” Maar velen van hun andere projecten maken gebruik van sterke kleuren binnen en buiten, vaak samen gekozen met kunstenaar Harald Müller, een frequente medewerker.