Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Robert Venturi 1-3 / 3

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Lezing door Pascal Cottenier

't Leerhuys, Brugge

Venturi wordt, samen met zijn vrouw en partner Denise Scott Brown, beschouwd als een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw. Zijn werk was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het postmodernisme in de Verenigde Staten.

Lezing door Marc Dubois

Herberg 'Gasthof Den Engel', Gits

Voordracht door architect Marc Dubois over de biënnale van Venetië 1980: De eerste internationale architectuurtentoonstelling met als thema ‘The Presence of the Past’.

Robert Venturi

Robert Charles Venturi (°Philadelphia, 25 juni 1925) is een Amerikaans architect, hij won de Pritzkerprijs in 1991.

Venturi behaalde in 1947 zijn diploma aan de universiteit van Princeton, en zijn Master of Fine Art Degree in 1950. Hij begon te werken bij Stonorov, een van de weinige plaatselijke moderne architecten, en na een jaar mocht hij aan de slag bij Eero Saarinen. In 1954 won hij de “Rome Prize” van de American Academy in Rome (na 3 keer proberen), waardoor hij 2 jaar in Europa kon studeren. Terug in Amerika begon hij voor Louis Kahn te werken en gaf hij les aan de universiteit van Pennsylvania, eerst als Kahns assistent, later als professor. De volgende drie decennia zou hij ook les geven in onder andere Yale, Princeton, Harvard, University of California in Los Angeles, Rice University en de American Academy in Rome. In 1960 startte hij met William Short het bureau “Venturi and Short”. Short verliet het bedrijf snel, en John Rauch werd Venturi’s nieuwe partner. Denise Scott Brown kwam erbij in 1969. In 1980 werd het bureau bekend onder de naam “Venturi, Rauch en Scott Brown”. Later, na het ontslag van John Rauch als “Venturi, Scott Brown and Associates.