Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Helmut Jahn 1-3 / 3

Reis The Sky is the Limit /04/1995

Chicago, Racine, Madison

Een boeiende reis die ons konfronteert met het historisch werk van Sullivan, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, tot het recent werk van S.O.M. en Jahn

Lezing door Johan Thielemans

't Leerhuys, Brugge

Jahn heeft in de jaren tachtig zijn stempel gedrukt op de stad Chicago. Hij heeft afstand genomen van de lessen van Mies van der Rohe, de modernist die zovele architecten in Chicago gevormd heeft.

Lezing door Jan Schreurs

't Leerhuys, Brugge

Onze kijk op Berlijn is nog steeds een beetje geconditioneerd door de propaganda van de IBA-machine. Van de nood een deugd makend, kan IBA als kapstok gebruikt worden om stil te staan bij het verleden en de toekomst van het huidige Berlijn?

Helmut Jahn

Helmut Jahn (°Neurenberg, 4 januari 1940) is een Amerikaans architect met bureau in Chicago, Berlin en Shanghai.

Jahn sloot in 1965 zijn architectuurstudie aan de Technische Universiteit München met succes af. In 1966 ging hij naar Chicago, om aan het Illinois Institute of Technology een post-academische studie architectuur te doen. Daar leerde hij Ludwig Mies van der Rohe kennen, door wij hij sterk beïnvloed werd en die zo een stempel op het werk van Jahn zette. In 1967 trad hij in in het architectuurbureau C. F. Murphy Associates. In 1981 werd hieruit het bureau Murphy/Jahn.

Internationale erkenning verkreeg hij met spectaculaire gebouwen zoals de Messeturm in Frankfurt (1988–1991), het Sony Center met de BahnTower aan de Potsdamer Platz in Berlijn (1995–2000), de luchthaven Bangkok-Suvarnabhumi (2002–2005), alsmede de Weser-Tower in Bremen (2007–2009).