Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Huib Hoste 1-4 / 4

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Lezing door Francis Strauven

CC De Grote Post (voormalig PTT gebouw), Oostende

Modernisme versus traditionalisme in de Belgische architectuur. In het bijzonder aan de kust.

Lezing door Luc Verpoest

't Leerhuys, Brugge

Van de Velde: Drie late werken, namelijk de Belgische paviljoenen in de wereldtentoonstellingen te Parijs, New York en de Technische School te Leuven.
Huib Hoste: architect tussen moderniteit en traditie.

Bezoek stadswandeling met Patrick Arnou

wijk Kristus-Koning, Brugge

Brugge staat niet direct bekend als stad met een waardevolle interbellum-architektuur… Ten onrechte. De wijk Kristus-Koning omvat een merkwaardige verzameling interessante bijdragen aan het ‘Stille Modernisme’.

Huib Hoste

Huib Hoste (°Brugge, 6 februari 1881 – †Hove, 18 augustus 1957) was een Belgisch architect, ontwerper en stedenbouwkundige.

Hoste studeerde in Gent. Hij liep stage bij de architecten Charles De Wulf en Louis Cloquet. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij met zijn gezin naar het neutrale Nederland, waar hij ook al voordien had rondgereisd. Hij leerde het werk kennen van Hendrik Petrus Berlage en ontmoette architecten als Van ‘t Hoff, Wils, Oud, Kramer en De Klerk, en kunstenaars als Mondriaan en Van Doesburg. Door het briefcontact met Van Doesburg en zijn vriendschap met Louis van der Swaelmen en Raphael Verwilghen kwam hij tot de overtuiging van de noodzaak van de moderne architectuur.

In 1928 sloot Hoste zich aan bij de Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM), een organisatie ter bevordering van functionele architectuur en stedenbouwkunde. Als hoofdredacteur van Opbouwen nam hij deel aan de levendige discussie voor de ontwikkeling van Linkeroever van Antwerpen. Hij stelde er een grote arbeiderswoonstad voor. Na de Tweede Wereldoorlog richtte hij samen met kunstcriticus K.N. Elno het tijdschrift Ruimte op, dat van 1953 tot 1956 verscheen en degelijke bijdragen bracht over architectuur, stedenbouw en vormgeving.