Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Luc Deleu 1-3 / 3

Tentoonstelling Mondelinge archivering /03/2017

Design museum Gent, Gent

Archipel droomt al een tijdje van mondelinge archivering in de vorm van interviews met architecten. Zij vond een bondgenoot in Studio Fragile, geleid door Carl Bourgeois. Studenten gewapend met passie, enthousiasme en ondernemingszin gingen aan de slag met camera en microfoon.

Lezing door Luc Deleu (T.O.P. Office)

Auditorium Oehoe, E1, Gent

Een sterk staaltje Europees modernisme in het traditionele India. In 1950 ontwierp Le Corbusier er een complete stad. Na de problematische opdeling van Brits-Indië wilde premier Jawaharlal Nehru een nieuwe hoofdstad voor de Indiase provincies Punjab en Haryana, ‘niet gehinderd door de tradities uit het verleden’.

Lezing door André Loeckx

't Leerhuys, Brugge

Een architectuur bedenken voor dit lege hart van Brussel was blijkbaar een voortdurende uitdaging voor heel wat architekten en architectuurverenigingen. In de ontwerpen van o.m. Planning, ARAU, La Cambre, Deleu, Baines, Crepain, Dams, Beel, Neutelings en De Geyter kan men een ingrijpende ontwikkeling lezen in het benaderen van de stad “als substantie van architectuur”.

Luc Deleu

Luc Deleu (°Duffel, 1 september 1944) is een Belgisch conceptueel kunstenaar, architect en stedenbouwkundige.

Hij studeerde en doceerde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas van Brussel. In 1970 richtte hij samen met Laurette Gillemot het stedenbouwkundige bureau T.O.P. Office op.

Sedert 1973 houdt Deleu zich bezig met zijn Orbanisme: architectuur op wereldschaal. In 1980 verscheen zijn Orbanistisch Manifest. Als kunstenaar werkt hij vaak met containers. Sinds 1995 werkt hij samen met zijn bureau T.O.P. Office aan De Onaangepaste Stad, een ontwerpmatige stedenbouwkundige studie.