Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Henry Van de Velde 1-5 / 5

Reis 1919–2019 /11/2019

Duitsland,

Deze architectuurreis dompelt jullie onder in de ontstaansgeschiedenis èn de erfenis van het Bauhaus. Deze opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten ontstond in 1919 in Weimar, verhuisde vervolgens naar Dessau en was tot 1932 in Berlijn gevestigd.

Lezing Magdalena Droste (D)

Sint-Autbertuskerk, Monasterium PoortAckere, Gent

Duitsland viert in 2019 de honderdste verjaardag van de oprichting van het Bauhaus. Gesticht in 1919 in Weimar, verhuisd naar Dessau in 1925 en gesloten onder druk van het nazisme in 1933 in Berlijn, heeft deze progressieve kunstschool slechts veertien jaar bestaan. Nog steeds is het legendarische Bauhaus wereldwijd een inspiratiebron.

Bezoek Daguitstap naar Brussel

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel

Henry Van de Velde is misschien wel de belangrijkste Belgische architect ooit. In 2013 loopt hij opvallend in de kijker: 150 jaar na zijn geboorte. Een jubileumjaar. We bezoeken in Brussel de tentoonstellingen “Henry van de Velde – Passie Functie Schoonheid”, “Brieven van Architecten” en een paar van zijn realisaties.

Lezing over eigen werk

De Boekentoren, Gent

De Boekentoren in Gent wordt tegen 2017 – tweehonderd jaar na de oprichting van de universiteit – gerestaureerd. Ontworpen in 1934 door architect Henry Van de Velde, wordt dit monument als een icoon van de modernistische architectuur uit het Interbellum beschouwd. Het imposante gebouw is sinds 1992 beschermd.

Lezing door Steven Jacobs

't Leerhuys, Brugge

Wat deze periode zo interessant maakt is dat Van de Velde, als toen al meer dan zestig jaar oude pionier van de moderne beweging, aansluiting zocht bij de nieuwe naoorlogse generatie van jonge, modernistische architecten, zonder daarbij zijn eigen artistieke persoonlijkheid op te geven.

Henry Van de Velde

Henry Clemens van de Velde (°Antwerpen, 3 april 1863 – †Zürich, 15 oktober 1957) was een Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect.

Samen met Victor Horta geldt Van de Velde als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Hij wordt ook de apostel van het functionalisme genoemd. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw speelde hij een toonaangevende rol in de architectuur en de decoratieve kunsten, vooral in Duitsland.

Van de Velde studeerde schilderkunst bij Charles Verlat aan de kunstacademie in Antwerpen en bij Carolus-Duran in Parijs. Hij legde zich toe op de toegepaste kunsten (edelsmeedkunst, porselein en bestekken, modeontwerpen, tapijt- en stoffendesign) en ook op architectuur, met onder meer de bouw van zijn eigen woning in Ukkel, huis Bloemenwerf. In zijn huis vormen de inrichting en het design een organisch geheel. Van de Velde werd beïnvloed door de Engelse Arts-and-craftsbeweging met John Ruskin en William Morris, en was een van de eerste architecten en meubelontwerpers die in een abstracte stijl met gebogen lijnen werkten.

In 1899 vestigde hij zich in Duitsland. Hij kreeg hier een aantal opdrachten, onder andere voor het Museum Folkwang in Hagen en het Nietzschehuis in Weimar. Samen met Harry Kessler werd hij de grondlegger van de Kunstgewerbeschule en de academie in Weimar, de voorloper van het Bauhaus dat door Walter Gropius verder uitgebouwd zou worden te Dessau. Hij onderhield ook een nauwe band met de Deutscher Werkbund.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Van de Velde in Zwitserland en in Nederland. In 1925 werd hij benoemd in het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde van de Rijksuniversiteit Gent, waar hij van 1926 tot 1936 bouwkunst en toegepaste kunsten doceerde. Na de Tweede Wereldoorlog werd Van de Velde beschuldigd van collaboratie. Tot een proces kwam het nooit, maar Van de Velde ging wel in vrijwillige ballingschap; hij trok zich terug in het Zwitserse Oberägeri, waar hij zijn memoires schreef, die in 1962 postuum zouden verschijnen onder de titel Die Geschichte meines Lebens. Van de Velde overleed in 1957 op 94-jarige leeftijd te Zürich.