Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Maxwell Fry & Jane Drew 1-4 / 4

Lezing door Iain Jackson (GB)

Budafabriek - derde verdieping, Kortrijk

In Chandigarh ontwierpen zij tal van woningtypes, evenals baanbrekende schoolontwerpen, hogescholen, ziekenhuizen e.d.m.. Post-Chandigarh schreven ze nog twee boeken over tropische architectuur.

Tentoonstelling Le Corbusier/Chandigarh : : Kortrijk/Eurometropool /2013

Budafabriek, Kortrijk

Deze tentoonstelling toont het achtergrondverhaal en de evolutie van de modernistische stad Chandigarh, het reële leven in moderniteit via prachtige foto’s, en laat de Archipelreizigers aan het woord over hun ervaringen en visies.

Lezing door Luc Deleu (T.O.P. Office)

Auditorium Oehoe, E1, Gent

Een sterk staaltje Europees modernisme in het traditionele India. In 1950 ontwierp Le Corbusier er een complete stad. Na de problematische opdeling van Brits-Indië wilde premier Jawaharlal Nehru een nieuwe hoofdstad voor de Indiase provincies Punjab en Haryana, ‘niet gehinderd door de tradities uit het verleden’.

Reis het Indiase subcontinent /02/2013

Mumbai, Delhi, Ahmedabad, Chandigarh + Dhaka

Chandigarh was de aanzet voor de architecturale zoektocht doorheen een fractie van ‘het Indische subcontinent’. Wat na die zoektocht blijft en beklijft, is het gevoel ‘essentie’ te hebben ontdekt.

Maxwell Fry & Jane Drew

Maxwell Fry & Jane Drew waren Engelse architecten.
Ze werkten in West-Afrika het ontwerpen van scholen en universiteiten, en met Fry en Pierre Jeanneret, op de behuizing in Chandigarh, de nieuwe hoofdstad van de Punjab. Ze ontwierpen gebouwen in Ghana, Nigeria, Iran en Sri Lanka. In Londen deden ze sociale woningen, gebouwen voor het Festival of Britain, en hielp het Institute of Contemporary Arts te vestigen.

Edwin Maxwell Fry (°Liscard, 2 augustus 1899 – 3 september 1987) was een Engels modernistische architect. Oorspronkelijk opgeleid in de neo-klassieke stijl van de architectuur, Fry groeide uit tot de nieuwe modernistische stijl bevorderen, en geoefend met eminente collega’s, waaronder Walter Gropius, Le Corbusier en Pierre Jeanneret.

Joyce Beverly Drew (°Thornton Heath, 24 maart 1911 – 27 juli 1996) was een Engels modernistische architect en stedenbouwkundige. Ze kwalificeerde aan de Architectural Association School in Londen, en voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog werd een van de belangrijkste exponenten van de Moderne Beweging in Londen.