Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Hans Hollein 1-6 / 6

Reis Berlijn /04/2002

Berlijn en omgeving, Berlijn

De stad Berlijn is een geladen stad, een mystieke wereldstad. Beelden van Berlijn zijn collectief in ons geheugen gebrand. Berlijn is een stad met een “Wereldschokkende” geschiedenis in een land met een gruwelijk verleden.

Reis Internationale Bauaustellung 1987 /1987

Berlin & Wolfsburg

De confrontatie met dit Berlijn, dit stukje westen als eiland in Oost-Duitsland, is een schokkende ervaring. Nergens worden de politieke tegenstellingen zo scherp aangevoeld als hier. Een ervaring die elk van ons moet meemaken om de relativiteit van het machtsvertoon, zoals zij aan beide kanten van de barrières zo groots wordt gespeeld, in zijn juiste dimensie te kunnen schatten.

Reis /05/1986

Paris

Dit keer geen volgestuwd architectuurprogramma zoals vorige jaren, maar een driedaagse trip met tussendoor mogelijkheid om ook wat rond te flaneren.

Lezing door Katrien Vandemarliere

'Art Deco', Roeselare

Hollein maakt eerst een degelijke studie van de omgeving waar hij iets moet inplanten, hij houdt ook rekening met die context en betrekt ze zelfs in zijn eigen ontwerp. Hij brengt in zijn ontwerpen bepaalde decoratieve elementen die citaten zijn, soms zelfs citaten uit zijn eigen vroeger werk.

Reis München-Gladbach, Frankfurt, Köln... /06/1985

München-Gladbach, Frankfurt, Köln...

Een gevarieerd programma met het recente architectuurlandschap van Hollein, het kloek expressionisme van Bohm uit de jaren ’60, het Japanse zuivere van Mayekawa en de postmoderne collages van Guchez en Numez.

Lezing door Marc Dubois

Herberg 'Gasthof Den Engel', Gits

Voordracht door architect Marc Dubois over de biënnale van Venetië 1980: De eerste internationale architectuurtentoonstelling met als thema ‘The Presence of the Past’.

Hans Hollein

Hans Hollein (°Wien, 30 maart 1934 — †Wien, 24 april 2014) was een Oostenrijks architect, hij won de Pritzkerprijs in 1985.

Hollein behaalde een diploma aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Wenen in 1956, daarna studeerde hij aan de Illinois Institute of Technology in 1959 en de University of California in 1960. Hij werkte voor verscheidene bedrijven in Zweden en de Verenigde Staten, waarna hij terugkeerde naar Wenen en zijn eigen bedrijf begon. Hij heeft onder andere het Landesmuseum in St. Pölten ontworpen.

In 1963/64 en 1966 was Hollein gastprofessor aan de Washington University in St Louis. In 1967-76 was hij professor aan de Kunstacademie Düsseldorf. Sinds 1976 is hij professor aan de Universiteit voor toegepaste Kunst in Wenen.