Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Herzog & de Meuron 1-10 / 10

Reis Van baksteen-expressionisme tot Ishigami’s ontastbaarheid NTB

UITGESTELD

Duitsland,

Een bezoek aan Hamburg is een wandeling door de bouwgeschiedenis van de laatste anderhalve eeuw. Hier heeft weinig architectuur die ouder is de stormen overleefd; brand, epidemieën, economische revoluties, oorlog… Maar haar bevolking krabbelde altijd opnieuw overeind, paste de stad aan naar de nieuwe realiteit.

Reis 日本 Japan /03/2018

Japan

We trekken doorheen het land van de rijzende zon. Een evenwichtige architecturale mengeling van hedendaags, traditioneel en modern. Maar ook cultuur, natuur, kunst en… het Japanse leven zijn uitdrukkelijk aanwezig.

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Reis NAV & ARCHIPEL /04/2009

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Reis London, Cambridge & Walsall /09/2007

London, Cambridge & Walsall

Ergens mid jaren ’90 ontstaat in Londen een discussiegroep van jonge architecten en kunstenaars: Adam Caruso, Tony Fretton, Jonathan Wolf, David Adjaye, Jonathan Sergison, Brad Lochore, Stephen Bates, Mark Pimlott, Juan Salgado & Irene Scalbert. Bij gebrek aan eigen werk, besluiten ze hun gemeenschappelijke ideëen uit te werken en te publiceren in een aantal essays.

Reis Los Angeles, San Fransisco & La Jolla /2007

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Reis Wenen, Zurich, Linz, Salzburg & Graz /05/2005

München, Linz, Salzburg & Graz

De zonovergoten donausteden Linz & Krems, het oude Salzburg, de (tot onze verrassing) besneeuwde Alpen & het grensgebied tussen Graz & Wenen brengen ons bij projecten van Riepl & Riepl, Riegler Riewe, Lichtblau Wagner, Bétrix & Cosolascio en anderen.

Lezing door Christian Kieckens

't Leerhuys, Brugge

De actuele architectuur in Zwitserland wordt benadert vanuit drie invalshoeken, namelijk het Zwitserse denken: de neutraliteit, collectiviteit, controle, ordening, cultuur… , de thematiek van ‘geen architectuur maar bouwen’ en de hedendaagse interventies in dit bouwen doorheen een ander omgaan met materialen, constructies, hedendaagse kunst…

Reis Architectuur en Recuperatie /08/2000

Hannover, Duisburg, Gelsenkirchen...

De eerste tocht is de virtuele wereld van de Hannover expo. Wat is de toekomst van de mensheid? De tweede tocht is de reële tocht doorheen het Ruhrgebied, dat een reëel beeld geeft van wat “recuperatie” voor de architectuur kan betekenen.

Reis de ondraaglijke lichtheid van architectuur /05/1994

Zürich, Basel, Weil-am-Rein...

Door een vruchtbare samenwerking van talentvolle architekten, gesensibiliseerde opdrachtgevers, geëngageerde politici, geïnteresseerde ambtenaren en kritische media, ontstond een kultureel klimaat in een regio die een vruchtbare bodem voor goede architektuur bleek te zijn.

Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron is een Zwitserse architectenbureau opgericht in 1978 met hoofdkantoor in Basel. Herzog & de Meuron werden bekroond met de Pritzkerprijs in 2001.

Jacques Herzog (°19 april 1950) en Pierre de Meuron (° 8 mei 1950) studeerden beiden aan de ETH in Zürich. Ze zijn beiden gastprofessoren aan de Harvard University Graduate School of Design sinds 1994 en professoren aan de ETH Zürich sinds 1999.

“Ze verfijnen de tradities van het modernisme tot elementaire eenvoud, terwijl het transformeren van materialen en oppervlakken door middel van de exploratie van nieuwe behandelingen en technieken.” In 2006, de New York Times Magazine noemde hen “een van de meest bewonderde architectenbureaus in de wereld.”

Vroege werken HdM waren reductionistische stukken van de moderniteit die op hetzelfde niveau als de minimalistische kunst van Donald Judd geregistreerd. Echter, hun recente werk bij Prada Tokyo, de Barcelona Forum Gebouw en het Nationale Stadion van Peking voor de Olympische Spelen van 2008, wijzen op een veranderende houding. De vormen en het vormen van een aantal van de werken suggereren glaskunst en kunstvoorwerpen die men zou zien op een salontafel, als een art deco asbak of eigenzinnige container voor chocolade – een gebouw wordt een opgeblazen versie van bureau kunst omdat het computer kan doen, na te bootsen de plasticiteit van het medium, en het mogelijk te maken als een staaltje van techniek.

Commitment HdM’s van articulatie door middel van de materialiteit is een rode draad door al hun projecten. Hun formele gebaren over het algemeen gevorderd van de puristische eenvoud van rechthoekige vormen tot meer complexe en dynamische geometrieën. De architecten noemen vaak Joseph Beuys als een blijvende artistieke inspiratie en samen te werken met verschillende kunstenaars op elk architecturaal project. Hun succes kan worden toegeschreven aan hun vaardigheden in het openbaren van onbekende of onbekende relaties door gebruik te maken van innovatieve materialen.