Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Robbrecht & Daem 1-10 / 15

Varia Symposium-dag Wonen op drift

KASK, School of Arts, Gent

Archipel houdt ervan om bruggen te bouwen naar andere domeinen van de maatschappij. Archipel waagt zich op nieuw terrein. In samenwerking met de Belgisch-Nederlandse Stichting Psychoanalyse en Cultuur, opgericht in 1990, onderzoeken we de link naar architectuur.

Lezing An Architectural Anthology | RobbrechtenDaem

Lantaarntoren Concertgebouw, Brugge

Het boek biedt een omvattend overzicht van het oeuvre van Robbrecht en Daem architecten van de vroege jaren tachtig tot heden. Hoe is het boek gemaakt? Waarom er ’5 Themes, 9 Key Projects, 11 Titles, 49 Voices, 63 Projects, 75 Glosses’ zijn enz.. enz..

Reis Langs Vlaamse wegen #02 /10/2017

In echte pioniersstijl trekken we met camera, schetsboek en valies in de hand van Leuven, over Vlaams Brabant, het Hageland, Haspengouw, Hasselt, de Limburgse en Antwerpse Kempen naar Antwerpen of omgekeerd.

Bezoek Archipelfilm: poëzie van de alledaagsheid.

Concertgebouw, Brugge

Het Concertgebouw Brugge wordt een open huis. In 2002 opende het Brugse Concertgebouw de deuren. De architecturale parel van Robbrecht & Daem architecten evolueerde snel tot een bruisende ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, artiesten en de bedrijfswereld uit binnen- en buitenland. 15 jaar later, meer precies vanaf september 2017, geeft het Concertgebouw nu ook overdag zijn geheimen prijs.

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Lezing Robbrecht en Daem, Dierendonckblancke en MDW/V+

Site VRT & RTBF, Brussel

Zowel de VRT als de RTBF bouwen. In de toekomst zullen ze elk in een apart omroepgebouw zetelen, en dit zij aan zij op dezelfde site aan de Reyerslaan te Brussel. Archipel brengt beide ontwerpteams samen en kijkt in hoeverre zij mekaar kunnen aanvullen en sublimeren. Hoe de Reyerssite een deel van het Belgisch ‘imago’ naar de wereld toe zal kunnen uitstralen.

Tentoonstelling Tussen kijken en maken /06/2015

K.U. Leuven faculteit architectuur, Gent

Een generatie architecten afgestudeerd aan Sint-Lucas, in 1974 en allen lesgevers neemt afscheid: Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Marc Dubois, Jan Maenhout, Luc Devos, William Lievens, Paul Lievevrouw, Francis Glorieux en Martin Herman. Ook Christian Kieckens, Marc Felix en Gilbert Decouvreur (Sint-Lucas Kunsthumaniora), die jaren lesgaven op het instituut, ingenieur-architect Guy Mouton en architect Patrick Lints vervoegden het team.

Bezoek Daguitstap naar het paviljoen

Krefeld

Een daguitstap naar dat paviljoen en de Krefeld periode van een van de belangrijkste iconen van de twintigste eeuwse architectuur.

Lezing gesprek tussen Paul Robbrecht en regisseur Peter Verhelst

Concertgebouw, Brugge

Over hun lezingen van het gebouw, over hun visie over architectuur, over de rol van kunst en architectuur, over hun ontmoeting komt u meer te weten in dit dubbelgesprek dat zal gemodereerd worden door Jan Florizoone.

Lezing over eigen werk

De Boekentoren, Gent

De Boekentoren in Gent wordt tegen 2017 – tweehonderd jaar na de oprichting van de universiteit – gerestaureerd. Ontworpen in 1934 door architect Henry Van de Velde, wordt dit monument als een icoon van de modernistische architectuur uit het Interbellum beschouwd. Het imposante gebouw is sinds 1992 beschermd.

Robbrecht & Daem

Robbrecht & Daem is een Belgisch architectenbureau opgericht in Gent in 1975.

Paul Robbrecht (°Sleidinge, 28 oktober 1950) studeerde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas (1969-1974), hij liep stage bij Marc Dessauvage. Hij doceerde aan de Gentse academie (1978-92), Sint-Lucas Gent en de AA School in Londen.

Hilde Daem (°Haaltert, 12 december 1950) studeerde aan de Academie van Gent (1970-1975), zij liep stage bij bij Francis Serck.

Robbrecht en Daem hadden grote belangstelling in de ontwikkeling van beeldende kunst en haar mogelijke invloed op architectuur. Ze vonden in hun praktijk een uitweg uit de architectuurcrisis van de jaren 1970 via een herwaardering van architectuur als autonome discipline. Robbrecht en Daem lieten zich hiervoor niet alleen inspireren door eigentijdse kunst maar ook door de klassieke architectuurtraditie. Na de Prijs van Rome (1979) en de Godecharleprijs (1980) behaald te hebben, maakte Robbrecht een studiereis door Italië, waar hij zich verdiepte in de Renaissance en lid werd van het Centro Palladio.

Het vroegste werk van Robbrecht en Daem toont een terugkeer naar de klassieke basiscomponenten van de architectuur. Hun eerste opmerkelijke werk was een bankgebouw in Kerksken bij Aalst (1988), een puur wit prisma omgeven met een dubbelhoge betonnen portiek. Hun belangstelling voor de Renaissance vertaalt zich ook in de samenwerking met beeldende kunstenaars zoals in de woning Mys in Oudenaarde. De verschillende vertrekken werden over een periode van tien jaar gemodelleerd in samenwerking met kunstenaars als Thierry de Cordier, Juan Muñoz en Cristina Iglesias. Na deze ervaring ontwikkelden zij tentoonstellingsprojecten samen met diverse kunstenaars. Ze legden zich daarnaast toe op het onderzoek van de mogelijk relaties tussen architectuur en kunst, zoals in 1989 met Marie-José Van Hee in de Brusselse galerie Hufkens, de Aue Paviljoens op documenta IX in Kassel (1990-92) en bij de verbouwing van de Katoen Natie in Antwerpen (1994 en 2000). Tot hun belangrijkste werken behoren de uitbreiding van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (1996-2003) en het Concertgebouw in Brugge (1999-2002). In 1997 realiseerden ze de Kanaalhuizen aan de Coupure in Gent, een ensemble van twee flatgebouwen die zijn afgestemd op de omliggende 19e-eeuwse herenhuizen.

In 1997 kregen Robbrecht en Daem de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (samen met Marie-José Van Hee).