Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Frank Gehry 1-9 / 9

Reis Fietsend op zoek naar het Parijs van Le Corbusier /05/2015

Paris

Joséphine Baker was in de Parijse avant-garde “très hot” omwille van haar dans gekleed in 16 bananen. Hemingway noemde haar “the most sensational woman anyone ever saw”. Adolf Loos tekende voor haar een unbuild “Huis van Roosmalen”. Joséphine en architectuur. Maar Josephine Baker en Le Corbusier? Wij zoeken een antwoord.

Reis NAV & ARCHIPEL /04/2009

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Reis Los Angeles, San Fransisco & La Jolla /2007

Een architecturale zoektocht langs schitterende landschappen, adembenemende kusten of onmogelijk uitgestrekte ‘sprawl’-cities met als leidraad 120 jaar hedendaagse architectuur.

Film door Sydney Pollack

't Leerhuys, Brugge

Gehry houdt van schetsen. Dit startschot van het architecturale proces greep de befaamde regisseur Sydney Pollack aan om de projecten van zijn goede vriend Frank O. Gehry tot de realisatie toe te exploreren.

Reis Nueva simplicidad: deel 2 /04/2004

Madrid, Pamplona, Bilbao...,

In het laatste decennium heeft een brede golf van architectuurvernieuwing Spanje overspoeld. We kwamen er onder de indruk van het kwalitatieve werk van een nieuwe generatie architecten die over gans Spanje aan het werk is.

Reis Berlijn /04/2002

Berlijn en omgeving, Berlijn

De stad Berlijn is een geladen stad, een mystieke wereldstad. Beelden van Berlijn zijn collectief in ons geheugen gebrand. Berlijn is een stad met een “Wereldschokkende” geschiedenis in een land met een gruwelijk verleden.

Lezing Weil Am Rein

Interieur, Kortrijk Xpo, Kortrijk

Het is niet alleen een bedrijfsleider met visie, maar tevens de opdrachtgever en bouwheer van een cultureel architecturaal project waarin o.m. realisaties van Gehry, Siza, Ando, Hadid een verrassende architectuursite tot stand brachten.

Reis de ondraaglijke lichtheid van architectuur /05/1994

Zürich, Basel, Weil-am-Rein...

Door een vruchtbare samenwerking van talentvolle architekten, gesensibiliseerde opdrachtgevers, geëngageerde politici, geïnteresseerde ambtenaren en kritische media, ontstond een kultureel klimaat in een regio die een vruchtbare bodem voor goede architektuur bleek te zijn.

Lezing door Paul Robbrecht

't Leerhuys, Brugge

Los Angeles biedt nooit het beeld van een stad (urban), maar beschikt over een rijk patrimonium aan belangrijke residenties ontworpen door architekten als Greene and Greene, Irbing Gill, Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Schindler, Charles Moore, Frank Gehry. In dit opzicht is L.A. een echt openluchtmuseum van de Amerikaanse woningarchitektuur van de 20ste eeuw.

Frank Gehry

Frank Owen Gehry, geboren als Ephraim Owen Goldberg, (°Toronto, 28 februari 1929) is een Canadees-Amerikaans architect, hij won de Pritzkerprijs in 1989.

Gehry behaalde zijn graad in de architectuur aan de University of Southern California. Sinds 1962 leidt Gehry een eigen bureau in Los Angeles: Frank O. Gehry Associates. De belangrijkste bouwwerken van enige omvang staan in Los Angeles, zoals de Loyola Law School (1981), het California Aerospace Museum (1983), de Francis Howard Goldwyn Regional Branch Library (1986), en de Walt Disney Concert Hall (2003). In Europa vinden we onder meer het Vitra Design Museum (1986) terug in Weil am Rhein, Duitsland en het museum Fondation Louis Vuitton (2014) in Parijs.

Latere werken zijn het American Center in Parijs (1988) in een meer eenvoudige vormgeving, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles (1989) en het ‘dansende gebouw’ van de ING in Praag (1996).

Spraakmakend is zijn Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao (1991), dat verrees op een voormalig haventerrein bij de oude binnenstad waaraan de schaal en de textuur van het museum is aangepast. Opvallend aan dit ontwerp is het gebruik van geavanceerde computerprogramma’s en het sculpturale metalen dak.

Gehry ontwerpt ook meubels, waaronder kartonnen stoelen en in de jaren negentig, naar het voorbeeld van Michael Thonet, stoelen uit gebogen houten latten.