Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Aires Mateus 1-2 / 2

Reis Langs Waalse wegen /05/2019

Na de succesvolle escapades ‘Wild West’ en ‘Far East’ in Vlaanderen in mei en november 2017, zet Archipel in 2019 de queeste naar kwaliteitsvolle architectuur in eigen land voort in Wallonië. Tussen de Henegouwse restanten van terrils en wafelijzerpolitiek ontdekken we verwonderlijke projecten in Mouscron, Tournai, Hornu, Mons en La Louvière.

Lezing Manuel Aires Mateus over eigen werk

Budafabriek, Kortrijk

De gebroeders Aires Mateus zijn van mening dat een architecturaal project de vastberadenheid van een idee moet drukken, gebruikmakend van grenzen en ruimte om geschiedenis te schrijven, kijkend naar de toekomst.

Aires Mateus

Aires Mateus is een Portugees architectenbureau opgericht door de gebroeders Manuel Aires Mateus (°Lisboa, 1963) en Fransisco Aires Mateus (°Lisboa, 1964).

Manuel startte, na een vroege samenwerking met architect Gonçalo Byrne vanaf 1983, het bureau Aires Mateus & Associados op met zijn broer Francisco in 1988. Hun projecten – variabel in schaal en gekenmerkt door een strak spel van massa en materialiteit – hebben bijgedragen aan de vormgeving van de hedendaagse architectuur in Portugal. Gekend voor het omzetten van traditionele Portugese vormen in detailvrije oppervlakken en voor hun belang aan sculpturale strengheid, sleepten ze reeds vele prijzen in de wacht, zowel nationaal als internationaal.

Naast hun professionele activiteiten geven de broers ook les op prestigieuze universiteiten zoals Harvard University (Verenigde Staten), Universiteit van Ljubljani (Slovenië), Accademia di architettura di Mendrisio (Zwitserland sinds 2001), Universidade Autónoma en Universidade Lusíada (Lissabon sinds 1997).