Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Skidmore, Owings & Merrill 1-4 / 4

Reis Omgeving & New York /04/2015

New York, Boston, New Haven...

Over monumenten en individualiteit. Over het individu en monumentaliteit.
Ontdekken. Ondergaan. Overweldigd voelen. Nederig bewonderen. Plots meer rechtop lopen. Gesterkt zijn. Persoonlijkheid opgekrikt.

Reis Berlijn /04/2002

Berlijn en omgeving, Berlijn

De stad Berlijn is een geladen stad, een mystieke wereldstad. Beelden van Berlijn zijn collectief in ons geheugen gebrand. Berlijn is een stad met een “Wereldschokkende” geschiedenis in een land met een gruwelijk verleden.

Reis The Sky is the Limit /04/1995

Chicago, Racine, Madison

Een boeiende reis die ons konfronteert met het historisch werk van Sullivan, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, tot het recent werk van S.O.M. en Jahn

Debat met Sieg Vlaeminck, Han Verschure & Ignaas Deboutte

't Leerhuys, Brugge

De springvloed van een uit het Westen geïmporteerde architectuur lijkt het laatste decennium in de Islamwereld te stuiten op een architecturale herbronning. Een zoektocht naar een waarachtiger identiteit. Van eenvoudige woningbouw tot spectaculaire monumenten … een zoektocht naar “the right architecture on the right place”.

Skidmore, Owings & Merrill

Skidmore, Owings & Merrill (SOM) is een Amerikaans architecten- en ingenieursbureau uit Chicago. Het bedrijf werd in 1936 opgericht door Louis Skidmore en Nathaniel Owings. In 1939 kwam John O. Merrill bij het bedrijf.

Ze openden hun tweede kantoor in New York in 1937. SOM is een van de grootste architectenbureaus ter wereld. Het bedrijf specialiseert zich met name in duurdere commerciële gebouwen, waaronder wolkenkrabbers.

Gordon Bunshaft (°Buffalo, 9 mei 1909 – New York, 6 augustus 1990) was een Amerikaans architect, hij won de Pritzkerprijs in 1988.

Hij studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology. Daarna reisde hij door Europa en Noord-Afrika. Toen hij weer terug terug kwam in Amerika verkreeg hij de titel “the Chief Designer”.