Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Jean Nouvel 1-5 / 5

Reis Fietsend op zoek naar het Parijs van Le Corbusier /05/2015

Paris

Joséphine Baker was in de Parijse avant-garde “très hot” omwille van haar dans gekleed in 16 bananen. Hemingway noemde haar “the most sensational woman anyone ever saw”. Adolf Loos tekende voor haar een unbuild “Huis van Roosmalen”. Joséphine en architectuur. Maar Josephine Baker en Le Corbusier? Wij zoeken een antwoord.

Reis twee stedenbouwkundige visies /10/2014

Le Havre & Nantes

Ontdek twee totaal verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen: een modernistische aanpak in Le Havre tegenover een hedendaagse aanpak in Nantes. Onderweg bekijken we nog enkele interessante projecten in Rouen, Saint-Nazaire en Parijs.

Reis Berlijn /04/2002

Berlijn en omgeving, Berlijn

De stad Berlijn is een geladen stad, een mystieke wereldstad. Beelden van Berlijn zijn collectief in ons geheugen gebrand. Berlijn is een stad met een “Wereldschokkende” geschiedenis in een land met een gruwelijk verleden.

Reis Architecture à la grande Vitesse /05/1996

Lyon, Paris...

Het cultureel belang van de ‘grands projects’ van Mitterrand kan nauwelijks worden overschat. In het zog van de grote architekturale staatsopdrachten voltrok zich een architektuurvernieuwing tot in alle uithoeken van Frankrijk.

Reis Les sept grands travaux /05/1989

Paris

In het eerste jaar na zijn verkiezing in 1981 startte François Mitterand in Parijs een bouwoperatie met een omvang die Frankrijk sinds Napoleon III en Louis XIV niet meer had beleefd.
‘Les sept grands travaux’ zouden het architectuurlandschap in Frankrijk grondig wijzigen.

Jean Nouvel

Jean Nouvel (°Fumel, 12 augustus 1945) is een Frans architect, hij won de Pritzkerprijs in 2008.

Jean Nouvel is een zoon van Reneé en Roger Nouvel. Hij moest vaak verhuizen vanwege zijn vaders werk. Zijn ouders wilden dat hij wiskunde en een taal ging studeren. Zelf wilde hij graag kunst studeren. Ze vonden een middenweg door Nouvel architectuur te laten studeren. Ze vonden dat minder riskant dan kunst. Nouvel studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs.

Van 1967 tot 1970 werkte hij bij Claude Parent en Paul Virilio, die hem na een jaar projectmanager maakte van de bouw van een groot appartementencomplex. In 1975 opende hij zijn eigen bureau en deed aan verschillende wedstrijden mee.

Nouvel vindt het belangrijk dat het gebouw dat hij ontwerpt dat harmonieus is met zijn omgeving en locatie. Hoewel Nouvel samenhang probeert te creëren is er een zekere continuïteit te zien van het een naar het andere gebouw. In bijna al zijn gebouwen laat Nouvel steeds weer een samenspel zien van transparantie, schaduw en licht. Hij heeft inmiddels wereldwijd meer dan 80 gebouwen op zijn naam staan.