Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Lina Bo Bardi 1-4 / 4

Reis Architectuur in São Paulo, Brasilia, Rio De Janeiro /04/2010

São Paulo, Brasilia, Rio De Janeiro...

“Sob uma tal luz a arquitetura nascerá.” (Onder zo’n licht wordt architectuur geboren.)
Le Corbusier 1936.

Lezing door Paul Meurs (NL)

De Biekorf, Brugge

De verplaatsing van de hoofdstad van Brazilië uit Rio de Janeiro naar een plek op de onmetelijke Centrale Hoogvlakte had een mythische dimensie. De pioniers, onder aanvoering van president Juscelino Kubitschek, gaven in amper duizend dagen tijd gestalte aan een stad die model stond voor de toekomst van het land.

Film Filmavond

Filmplateau, Gent

Oscar Niemeyer – An architect committed to his century (door de Belgische documentairemaker Marc-Henri Wajnberg)
Lina Bo Bardi – Ga naar Bahia had Lina hem verteld (door de VPRO, waarbij ‘hem’ staat voor Aldo van Eyck)

Varia infoavond

De Biekorf, Brugge

Deze reis wordt een ontdekkingstocht. In het spoor van Pedro Álvares Cabral doen wij een poging om het architecturale geheim van dit continent te ontsluieren.

Lina Bo Bardi

Lina Bo Bardi, geboren als Achillina Bo (°Roma, 5 december 1914 – †São Paulo, 20 maart 1992) was een Braziliaanse architect en ontwerper.

Lina Bo Bardi begon haar carrière op het kantoor van Giò Ponti, de redacteur van het tijdschrift Domus in Milaan. Dat tijdschrift was gespecialiseerd in architectuur en design. Hierna opende ze haar eigen kantoor, maar dat werd verwoest door een bombardement in 1943. In die periode was Bardi actief lid van de Italiaanse Communistische Partij.

In 1946 trouwde ze met Pietro Maria Bardi. Samen vertrokken ze naar Brazilië, waar Bardi verschillende gebouwen ontwierp, waaronder het Museu de Arte de São Paulo, een sportcentrum, kerken en vele andere gebouwen. Bardi was ook als vormgever actief. Voor de Fabrica da Pompeia, ontwierp zij de belangrijkste onderdelen van het interieur.