Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Carlos Arroyo 1-3 / 3

Reis Langs Vlaamse wegen #1 /05/2017

West & Oost-Vlaanderen +West- Vlaams-Brabant,

Dit voorjaar gaan we weer op reis, niet naar een exotische bestemming zoals Chandigarh of Naoshima, maar naar het Vlaamse hinterland waar de namen van de gehuchten vaag bekend klinken en het spoor van de wielertoeristen de baan leidt.

Lezing Duurzame exuberantie

Cultureel Centrum De Valkaart, Oostkamp

In België is Carlos Arroyo vooral gekend als de ontwerper van de nieuwe muziekacademie van Dilbeek en van de herinrichting van de Coca-Cola site van Oostkamp, beide Open Oproep-opdrachten.

Reis Nueva simplicidad: deel 2 /04/2004

Madrid, Pamplona, Bilbao...,

In het laatste decennium heeft een brede golf van architectuurvernieuwing Spanje overspoeld. We kwamen er onder de indruk van het kwalitatieve werk van een nieuwe generatie architecten die over gans Spanje aan het werk is.

Carlos Arroyo

Carlos Arroyo Zapatero (°14 juni 1964) is een Spaans architect met bureau in Madrid.

In 1990, na afgestudeerd te zijn in taalkunde aan het Institute of Linguistics in Londen, ging hij terug naar Madrid, waar hij studeerde architectuur aan ETSAM en ontving Isover award voor beste PFC (Master Thesis Project) van de school in het jaar dat hij afstudeerde, 1997. Vanaf 2000-2008 Arroyo was hoogleraar Architectonisch Projects bij Universidad de Alcalá en sinds 2005 aan de Universidad Europea de Madrid, waar hij leidt momenteel een Master Thesis Unit. Hij is erelid van Europan Spanje National Committee en lid van Europan Europa Wetenschappelijk Comité sinds 2004.

Hij realiseert projecten van verschillende aard, met de nadruk op duurzaam bouwen en onderzoek naar nieuwe woonvormen. Copropiedad CLV te Granada bijvoorbeeld is (een combinatie van 2500 m2 gemeenschappelijke woningen, een agro-industrieel coöperatief en een gemengd systeem van duurzame energie. Deze heeft verscheidene prijzen ontvangen waaronder de internationale EMV-prijs voor duurzaamheid en residentïele innovatie in 2006). Andere voorbeelden zijn de ecowijk te Toledo, met 60.000 m2 woningbouw (woningen-op-maat) en aanvullende voorzieningen na het winnen van de internationale wedstrijd Europan, het Project H↔H (een onderzoek naar de werkelijke vraag voor nieuwe woonvormen in Spanje, in samenwerking met Eleonora Guidotti en de sociologe Virginia Godoy), en andere woningbouwprojecten voor speciale doelgroepen: jongeren, senioren (met gedeelde voorzieningen) en grote families.