Archipel

Beleef architectuur!

Architectenburo's: Arne Jacobsen 1-6 / 6

Lezing door Thomas Bo Jensen

Campus Sint-Lucas Gent - Auditorium A4, Gent

Bakstenen zijn bekend als bouwmateriaal in Denemarken en trouwens in heel Scandinavië gedurende de voorbije 900 jaar. De lange levensduur en het feit dat de materialen onbrandbaar zijn, maakten dat baksteen geleidelijk houten huizen in de steden heeft vervangen. Men vindt een breed scala aan architectuurgeschiedenis in baksteen in het hoge Noorden.

Reis Stockholm & Oslo /05/2009

In Oslo worden we geleid langs een imponerende reeks werken van Arne Korsmo en Sverre Fehn. In Stockholm bekijken we meesterwerken van Asplund, Lewerentz en Celsing, in Uppsala onverwacht een Aalto. We ontdekken ook recenter werk van Snohetta, Kristin Jarmund, Jensen & Skodvin, Jarmund & Vigsnaes en Henning Larsen.

Lezing door Michael Sheridan

Xpo Meeting Center, Kortrijk

Jacobsens ontwerpstijl kan als functionalistisch worden omschreven, want bij hem wordt de vorm steeds door de functie bepaald. Arne Jacobsen is beïnvloed door Mies van der Rohe, Le Corbusier en Bauhaus. Jacobsen op zijn beurt heeft vele andere ontwerpers beïnvloed.

Reis Vakmanschap, landschap en herbestemming /05/2006

København, Malmö

De Denen en Zweden gebruiken het landschap om stedelijke interventies te structureren. Al dan niet nieuw ingerichte pleinen, parken en tussenruimtes zijn op een hoger niveau getild door objecten een tweede betekenislaag toe te kennen.

Lezing door Ole Wedebrunn (DK)

VLM-zaal, Brugge

Flemming Lassen en Arno Jacobsen hadden in 1919 net hun klassieke opleiding voltooid, maar deelden nu een droom met de Europese avant-garde architectuur waarin technologie en wetenschap in staat zijn om lichaam en geest los te laten in open, verlichte ruimtes die inspelen op de stand van de zon.

Reis Een les in nederigheid /05/1993

København, Odense...

Denemarken is een land met een uitzonderlijk hoge architectuurkultuur. Een architectuurkultuur die als een “les in nederigheid” kan omschreven worden.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (°Kopenhagen, 11 februari 1902 – †aldaar, 24 maart 1971) was een Deense architect en ontwerper.

Jacobsen trad na zijn architectuurstudie in Kopenhagen in 1927 in dienst van het architectenbureau van Paul Holsoe. In 1930 richtte hij zijn eigen bureau op. Jacobsen was professor in de architectuur aan de Koninklijke Deense Kunstacademie. Zijn bekendste ontwerpen zijn St. Catherine’s College in Oxford en het SAS Hotel in Kopenhagen.

Hij ontwierp ook kranen, bestek en meubels, waarvan de eetkamerstoelen de mier, de zwaan en de fauteuil het ei bekende voorbeelden van zijn. Deze stoel werd wereldberoemd en kenmerkte zich door een elegante eenvoudige stijl. Rugleuning en zitting waren uit één stuk triplex gebogen. Jacobsens ontwerpstijl kan als functionalistisch worden omschreven, want bij hem wordt de vorm steeds door de functie bepaald. Arne Jacobsen is beïnvloed door Mies van der Rohe, Le Corbusier en Bauhaus. Jacobsen op zijn beurt heeft vele andere ontwerpers beïnvloed.

Een concreet voorbeeld van de synergie tussen interieurontwerp en zijn architectuur is te vinden in het ontwerp van het hoofdzetel van de Nationalbank te Kopenhagen, 1971. Voor dit project werkte Jacobsen samen met de fabrikant Vola om een collectie van modulair sanitair kraanwerk en bijhorende accessoires te ontwerpen. Deze producten zijn vandaag de dag nog steeds in hun oorspronkelijke vorm beschikbaar. De techniek wordt steeds aangepast aan de hedendaagse normen, dit evenwel zonder in de vormelijke waarde van de collectie in te grijpen.